Putovanja
0

Najluđi kineski gradovi

Sarajevo-x.com
Chongqing
Chongqing
Tokom istraživanja života u kineskim gradovima svaki putnik će zapaziti snažnu industrijalizaciju i svakodnevni tehnološki napredak ove zemlje. U Kini postoji 661 grad, a stvaranje urbanog načina života najizraženije je u nekoliko kineskih gradova kao što su Peking, Hong Kong itd. No, šta je sa ostalih 559 gradovima?

Chongqing ima 6,2 miliona stanovnika, a obiluje mnoštvom nebodera i prirodnim resursima. Urbanizacija u ovome gradu postala je u posljednjih nekoliko godina izuzetno izražena. "Ako pitate Kinu da li želi urbanizaciju, to je kao da pitate jednu osobu da li joj je potrebna hrana za život“, smatra sociolog Tang Jun.

Shenzhen nastanjuje 9,15 miliona ljudi, a nekada je bio malo mjesto u koje se dolazilo na pecanje. Shenzhen se pretvorio u zadivljujući grad u posljednjih 20 godina. Zamijenivši farme i njive za impozantne nebodere, sa svojih oko 9 miliona stanovnika, ovaj grad postao je jedan od najbogatijih i ujedno najopasnijih u Kini.

Pingyao broji 490.000 stanovnika, a tokom dinastije Qing, Pingyao bio je finansijski centar Kine. U ovom gradu može se vidjeti zadivljujuća arhitektura, a prve banke Kine izgrađene su upravo u ovom gradu.

Qingdao nastanjuje 3,2 miliona stanovnika. U Oingdu nalazi se velika luka, a grad predstavlja i svojevrstan industrijski centar zemlje. Ovaj grad poznat je po tome što se u njemu proizvode sve one bijele pamučne majice koje se nalazi u svačijem ormaru. U Oingdu se proizvodi i pivo Tsintao, a svake godine održava se i festival ovog piva.

Guangzhou nalazi se u blizini Hong Konga i broji 14,7 miliona stanovnika. Ovaj grad je vodeći komercijalni centar Kine. U 19. stoljeću Guangzhou bio je središte razmjene dobara između Kine i zemalja zapadne Evrope.