Mjesto za umjetnost i arhitekturu
0

Najljepše stanice podzemne željeznice

Klix.ba
Champ-de-Mars Station, Montreal, Kanada
Stanice podzemne željeznice prvenstveno predstavljaju mjesto na kojem se putnici bez većih problema mogu prebacivati iz jednog voza u drugi. Međutim, kao mjesto na kojem se svakodnevno okupljaju hiljade ljudi, stanice podzemne željeznice mogu postati i izložbene dvorane za prelijepu umjetnost i arhitekturu.

Stanica Champ-de-Mars u Montrealu u Kanadi je otvorena 14. oktobra 1966. godine. Nalazi se u starom dijelu Montreala i izgleda spektakularno tokom sunčanih dana kada svjetlost prolazi kroz obojena stakla. Stakla je uradio umjetnik Marcelle Ferron.

Stanica Formosa Boulevard, u gradu Kaohsiung na Tajvanu, je poznata po svojoj "Svjetlosnoj kupoli", najvećoj javnoj umjetničkoj instalaciji koja se sastoji od individualnih dijelova obojenog stakla. Ovo umjetničko djelo je kreirao Narcissus Quagliata, a njegova izgradnja je trajala nešto manje od četiri godine. Promjer mu je 30 metara, a površina 660 kvadratnih metara. Ovo umjetničko djelo govori o ljudskom životu koji je podijeljen u četiri faze: voda – nastanak života, zemlja – prosperitet i rast, svjetlo – kreativni duh i vatra – uništenje i ponovno rođenje.

T-Centralen u Štokholmu, glavnom gradu Švedske, je centralna stanica podzemne željeznice u ovom gradu. To je jedina stanica u kojoj se susreću sve vozne linije ovog grada.

Izgradnja sistema podzemne željeznice u Minhenu je počela 1972. godine pa su inžinjeri do tada, zahvaljujući tuđim greškama, već naučili mnoge lekcije. Stanicu Westfriedhof je dizajnirao Ingo Mauer.

U stanici Komsomolskaya, koja se nalazi u Moskvi u Rusiji, se mogu vidjeti korintski stubovi, barokni detalji, raskošni lusteri i prelijepi mozaici. Na krovu stanice se nalazi osam mozaika koje je dizajnirao legendarni umjetnik Pavel Korin, a prikazuju ruske heroje i njihove najveće pobjede.

Stanica Kirovski Zavod, koja se nalazi u Sankt Petersburgu u Rusiji, je otvorena 15. novembra 1955. godine. Ova stanica se nalazi na najvećoj dubini od svih stanica na svijetu.

Zoloti Vorota je jedna od najpoznatijih stanica podzemne željeznice u Kijevu u Ukrajini. Otvorena je 30. decembra 1989. godine. Kreirali su je arhitekti Adamenko i Ralko. Pod je napravljen od granita, na plafonu se nalaze raskošni lusteri, a na stubovima se mogu vidjeti mozaici.

Iako se tunel Bund ne može nazvati stanicom podzemne željeznice, on je jedna od najpoznatiji turističkih destinacija u Šangaju u Kini. Tunel Bund prolazi ispod rijeke Pu.

U gradu Kaohsiung na Tajvanu se nalazi još jedna zanimljivo dizajnirana stanica. Stanica Central Park je prepuna zelenila i suncokreta.

Stanica Bockenheimer Warte je jedna od najznačajnijih stanica podzemne željeznice u Frankfurtu u Njemačkoj, jer tuda, pored voznih linija podzemne željeznice, prolaze i mnoge tramvajske i autobuske linije. Radovi na ovoj stanici su počeli 1986. godine, a proširena je 2001. godine.