Putovanja
18

FOTO / Najljepše priče palata sa Bosfora

Sarajevo-x.com
Djevojačka kula na Bosforu
Djevojačka kula na Bosforu
Djela "Sve o Istanbulu" i "Sve o Bosforu" su napisala svjetski poznati autori poput Oprah Winfrey, Colin Powell, Medeleine Albright i Calvin Klein. Jedan od autora ovih knjiga je i svjetski poznati historijski vodić Saffet Emre Tonguc, koji je za agenciju Anadolija pričao o historijskim palatama na obalama Bosfora.
Djevojačka kula na Bosforu
Djevojačka kula na Bosforu
Na obalama Bosfora ima 600 vila kaže Tonguc te dodaje kako je 37 njih u četvrti Besiktas, 136 u Sariyer pojasu, 84 na Uskudaru i 109 u Baykozu. 366 bosforskih vila historijski su spomenici prve, druge i treće kategorije. Prema Tongucevim saznanjima, najstarija bosforska vila je Amđazede Husejin Pašina vila ili "Koprulu Palata" koja je stara 314 godina. Važnost Husejin Pašine "palate" nije samo arhitektonska. U ovoj pvili odigralo se i nekoliko historijski važnih događaja, kao što je potpisivanje sporazuma kojim je Osmansko Carstvo prepustilo neke evropske posjede Rusiji, Austriji i Poljskoj. Arhitektonska vrijednost ove palate ogleda se u specifičnom načinu izgradnje, kao i crteža na vanjskim i unutrašnjim zidovima građevine.

Zmijska Palata

U svom kazivanju Tonguc nam je nabrojao neke od najljepših priča najvrijednijih bosforskih palata. Zmijska Palata sagrađena je u 18. stoljeću i bila je Naziri Mustafa Efendijina palata. Ova palata se mnogo sviđala Sultanu Mahmudu Drugom i on je htio da je prisvoji. Mustafa Efendija to kaže svom prijatelju Said Efendiji i zatraži njegovu pomoć. Said Efendija je bio mudar i znan čovjek, te se dosjeti i kaže caru da je čuo kako je ta palata "puna zmija". Car je naravno odustao od namjere da preuzme palatu, a ona se i danas zove "Zmijska Palata“. Palata oružara Zeki Paše nalazi se nna elitnoj lokaciji ispod drugog mosta na Bosforu, a sagrađena je od kamena u 20. stoljeću. Palata je nekoliko puta mijenjala vlasnika, a posljednji vlasnik je bila kčerka posljednjeg osmanskog paše Sultan Vahdetina, Sabiha Hatun. Ovaj kameni dvorac ima više od dvadeset prostorija.

Afif Ahmed Pašina palata na Kadikoju slavna je utvrda koju su sagradili Aleksandar Veliki i jedan skoprski arhitekta. U toku pisanja svog romana "Ubistvo u Orient Expresu“, Agatha Cristie je boravila u ovoj palati. Ovaj dvorac je za ogromne svote novca mijenjao nekoliko vlasnika a posljednji vlasnik je Suzan Sabanci. Zbog svoje ljepote i elegantnog izgleda, ova palata se i danas koristi za snimanje različitih filmova i serija. Neka od popularnih filmskih i serijskih ostvarenja snimanih na ovoj lokaciji su "Ask-i Menu", te "1001 noć".

Kibrisli palata
Kibrisli palata
Palata Kneza Burhaneddina je jedna od največih bosforskih palata sa 64 prostorije. 1911. godine svome bratiću, a sinu Abdulhamida Drugog, kupio ju je Abdulaziz i dao joj naziv „Kneževa Palata“. Trenutni vlasnik, 150 miliona dolara vrijedne palate je porodica Erbilgin. Ovo je jedna od deset najskupljih kuća na svijetu. Said Halim Pašina Palata sagrađena je 1863. godine a sagradila ju je porodica Aristarhis. Said Halim Paša je bio vezir i nakon smrti svoga oca otkupio je od brače njihove udjele i postao samostalni vlasnik palate. Ova grđevina neoklasičnog stila je 1995. godine pretrpjela požar a nakon restauracije je postala popularna lokacija za organizaciju svadbi i drugih svečanosti.

Čuruksulu Palata na Uskudaru je sagrađena u 18. stoljeću i jedan je od najljepših primjeraka osmanskog graditeljstva iz tog doba. Ovo prelijepo drveno zdanje je restaurirano 1971. godine. Fethi Ahmed Pašinu Palatu na Kuzgunculuku je sagradio tradicionalistički arhitekta u 19. stoljeću. Gost ove palate je bio poznati kompozitor Franz Lizst a danas je sačuvan samo dio predvorja, dok su ostali dijelovi palate izgorjeli u požaru 1927.godine. Palata batlera Faika je prelijepa građevina koja plijeni svojim izgledom a korištena je za potrebe snimanja kultnog filma "Topkapi".

Kad bi zidovi govorili...

Sadullah Pašina Palata jedna je od najstarijih bosforskih palata a svjedočila je mnogim historijskim događaja. Sadullah ju je kupio od Mehmed age 1872. godine ali pošto je bio protiv vlasti Sultan Abdulhamida Drugog, Sadullah biva protjeran u Beč, gdje je 1891. počinio samoubistvo. Njegova supruga Neđibe nikada nije povjerovala u njegovu smrt i sve do svoje smrti mu je spremala i slagala njegova omiljena odijela. Palata se trenutno iznajmljuje a svi prihodi idu u dobrotvorne svrhe. Jedna stanarka je protjerana iz Turske zbog incidenta sa pronađenim historijskim primjerkom Kur“ana u bašti ove palate.

Hekimbas Salih efendi (gore lijevo), Fethi Ahmet pašina (gore desno), Edib-efendijina (dolje lijevo) i Jagci Šefik-begova palata (dolje desno)
Hekimbas Salih efendi (gore lijevo), Fethi Ahmet pašina (gore desno), Edib-efendijina (dolje lijevo) i Jagci Šefik-begova palata (dolje desno)
Mahmud Nedim Pašina Palata je još jedna ljepotica sa obala Bosfora. Nju je dao sagraditi osmanski ambasador u Beču Mahmud Nedim paša a najupečatljivija karakteristika ove palate jeste vidljivi uticaj Mahmud pašinog boravka u Beču i Pragu i sličnost ovog zdanja graditeljskom stilu Austrije. Unuci Mahmud paše su palatu poklonili Crvenom polumjesecu Turske a ova humanitarna organizacija prodala ju je 2004. godine za tri miliona dolara. Kent Ostrorog Palata jedna je od najstarijih građevina na Bosforu a sagradio ju je Leon Ostrorog koji je bio stručnjak za Islamsko pravo i radio je kao savjetnik na osmanskom dvoru. Gost ove palate je bio i Pierre Loti.

Zarif Mustafa Pašina Palata je jedna od najljepših i najvrijednijih palata na obalama Bosfora. Sagrađena je na zidinama bizantijskog manastira a u bašti palate i danas se mogu vidjeti dijelovi zidina tog manastira. U stara vremena kada je ženama bilo zabranjeno kupanje u moru, u ovoj palati je bio bazen u kojem su se tamošnje djeve družile i plivale, a danas se taj salon koristi kao kafeterija. Palata Princeze Rukije sagrađena je u 19. stoljeću kao poklon princezi od porodice njenog muža.