Grad koji se mora posjetiti
0

Mostar rame uz rame s Rimom, Pragom i Istanbulom

Sarajevo-x.com
Mostar
Mostar
Grad na Neretvi našao se na još jednom popisu najboljih svjetskih destinacija. Naime, kineska agencija Xinhua u članku pod nazivom "19 evropskih gradova koje vrijedi posjetiti ovog ljeta" svrstala je Mostar rame uz rame sa Rimom, Pragom, Venecijom, Istanbulom i neodoljivo romantičnim Parizom.

Mostar, grad smješten na obalama rijeke Neretve, svake godine posjećuje sve više turista. Stari kameni most preko zelene rijeke, simbol Mostara i BiH, je nešto što najviše privlači posjetitelje.

Mnogi dođu da vide veličanstveni most koji se nakon rata izdigao iz dubina hladne Neretve, a oni hrabriji se odluče i da skoče sa njega, te se upišu u "knjigu junaka".

Urednik Tang Danlu osim Mostara odabrao je još 18 gradova koje vrijedi posjetiti ovoga ljeta. Na spisku je svakako vječni Rim, romantični Pariz, vrata orijenta - Istanbul, Venecija - grad na vodi, prijestolnica Estonije -Talin, grad Cotswolds u Engleskoj, Halstatt u Austriji, Prag u Češkoj, Gimmelwal u Švicarskoj, grad umjetnosti - Firenca...

Ovo nije prvi put da se Mostar nađe na nekoj listi popularnih turističkih destinacija, ato je zapravo samo još jedan od dokaza da se u grad Mostar, koji je najznačajnija domaća turistička destinacija, treba mnogo više ulagati.