Turistički biser BiH
501

Mostar je četvrti na listi najboljih gradova u svijetu za posjetiti u 2024. godini

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Mostar je četvrti od deset najboljih gradova u svijetu za posjetiti u 2024. godini, prema Lonely Planetu, australskom izdavaču knjiga turističkih vodiča, objavio je na X-u World of Statistics, što je vjetar u leđa promociji najvećeg hercegovačkog grada.

Na listi od deset najboljih gradova prvo mjesto zauzima kenijski Nairobi, na drugom mjestu je francuska prijestolnica Pariz koja će 2024. godine ugostiti Olimpijske igre dok je na trećem mjestu kanadski Montreal.

Mostar se našao odmah iza njih na četvrtom mjestu kao najveći hercegovački grad i poznata turistička destinacija koju posjećuju gosti iz svih krajeva svijeta.

"Mostar je najveći grad u Hercegovini, s malom, ali potpuno očaravajućom starom gradskom jezgrom. U sumrak svjetla brojnih mlinskih restorana svjetlucaju preko žuborećih potoka, uski Kujundžiluk radosno vrvi od prodavača drangulija, a između njih najslavniji most na Balkanu tvori veličanstveni kameni luk između srednjovjekovnih kula", napisao je o Mostaru Lonely planet.

Na petom mjestu među najboljim svjetskim gradovima za posjetiti tokom naredne godine je američka Philadelphia, a na šestom mjestu je Brazilski Manaus, dok se na sedmom mjestu pozicionirao indonezijski grad Jakarta, te na osmom mjestu češka prijestolnica Prag.

Prema istoj listi na devetom mjestu je najveći turski grad na egejskoj obali Izmir, dok je na desetom mjestu najveći grad u američkoj saveznoj državi Missouri, Kansas City.

"Lonely Planet ispituje više od 200 stručnjaka koji predviđaju najočekivanija mjesta i iskustva s putovanja u nadolazećoj godini", naveo je World of Statistic koji je objavio njihovu listu najboljih svjetskih gradova za posjetu tokom 2024. godine.