Putovanja
17

Moskva: Spektakularan pogled sa jedne od najviših zgrada u Evropi

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Međunarodni biznis centar u Moskvi (Moscow International Business Center - IBC), smješten u komercijalnom središtu glavnog grada Ruske Federacije, nalazi se samo četiri kilometra od Crvenog trga, a turistima pruža jedan od najspektakularnijih pogleda na grad. 

Noćna panorama Moskve sa 58. sprata jednog od tornjeva IBC-a, na 238 metara visine, nezaboravan je doživljaj. 

IBC, čiji je idejni projekat predstavljen davne 1992. godine, danas je skoro završen. Namjera javne kompanije koja je nosilac cijelog projekta je izgradnja centra u središtu grada koji će predstavljati jedinstven spoj poslovnog i stambenog prostora, ali i mjesta za dobru zabavu, koje će istovremeno nuditi niz različitih mogućnosti za napredovanje i razvoj biznisa. 

Procjena je da će prostorima IBC-a, kad bude u potpunosti završen, u svakom trenutku cirkulisati između 250 i 300 hiljada ljudi, bilo da tu žive, rade ili su u obilasku. 

Zanimljivo je da su upravo u okviru moskovskog IBC-a nalazi i najviša zgrada na evropskom kontinentu - Mercury City Tower. No, to nije sve. Kompleks IBC-a uključuje i treću, četvrtu, petu i devetu najvišu zgradu u Evropi. A, krajem 2015. trebalo bi da bude otvorena još jedna zgrada, toranj Federacija koji će sa visinom od oko 373 metra preuzeti "titulu" najviše zgrade u Evropi.

IBC je smješten na obali rijele Moskve i u okviru kompleksa nalazi se i most koji povezuje jedan od tornjeva sa ostatkom kompleksa. Inače, na mjestu na kojem je izgrađen IBC nekada je bio kamenolom i većina zgrada, koje su danas prošlost, bile su zapravo napuštene i ruinirane poslovne zgrade fabrika u okviru nekadašnje industrijske zone.