Ima veliki značaj
301

Mogorjelo kod Čapljine, arheološki spomenik iz rimskog doba i blago naše zemlje

I. S.
Foto: Boris Trogrančić
Foto: Boris Trogrančić
Da li ste ikada posjetili Mogorjelo kod Čapljine, arheološki spomenik iz rimskog doba i blago Bosne i Hercegovine? Ono ima velki kulturno-historijski i naučni značaj za našu zemlju.

Ovaj spomenik kulture spada u najljepša zdanja kasne antičke arhitekture na našem području. Značaj Mogorjela može se posmatrati kroz njegovu blizinu rimskom gradu Naroni.

Arheološka iskapanja Carla Patscha, od 1899. do 1903. godine pokazala su da se građevinski kompleks na Mogorjelu sastoji iz više faza. Najstarije građevine datiraju iz 1. vijeka, kada je lokalitet služio kao zemljoradnički centar (villa rustica fructuaria).

Postojalo je nekoliko građevina koje su bila povezane hodnicima, a u središtu je bila izgrađena stambena zgrada, kupalište i zgrada za poljoprivrednu proizvodnju. Postojala je i uljara te mlin i pekara. Ciglana, radionica za izradu keramičkih posuda te staja bile su izgrađene izvan kompleksa.

Na ruševinama ovog zdanja, koje je vjerovatno izgorjelo u požaru, u 4. stoljeću izgrađena je rimska utvrda (castrum) pravilne osnove s tornjevima na uglovima (poput Dioklecijanove palače u Splitu).

Na lokalitetu Mogorjela arheolozi su pronašli nakit, mač iz karolinškog doba, koplje te mamuze i pojasnu garnituru. Pronađeni su i antički sarkofag iz 5. vijeka s akroterijima, grobne stele, dijelovi arhitektonske plastike, grubo obrađeno kamenje iz 4. do 6. vijeka, sitni metalni predmeti, fibule, novac, keramika te tri stećka.