|

Modernizacija antike: Arena u Veroni mogla bi dobiti pokretni krov

Modernizacija antike: Arena u Veroni mogla bi dobiti pokretni krov
14
Klix.ba
11.2.2017. u 07:51
14
komentara
14

dijeljenja
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
Amfiteatar u italijanskom gradu Veroni mogao bi biti pretvoren u zatvoreni stadion ako bude prihvaćen prijedlog pobjednika konkursa, njemačkih firmi GMP i SBP.
Arhitekti i inžinjeri na međunarodnom konkursu predložili su krov areni iz rimskog perioda, izgrađenoj u prvom stoljeću koja je i danas u upotrebi.

Njihova vizija temelji se na strukturi školjke koja se preklapa, omogućavajući da lokacija bude ili potpuno zatvorena ili sasvim izložena. Krovna konstrukcija se izvlači i štiti arenu od lošeg vremena i negativnih utjecaja, a s druge strane na najbolji način poštuje historijski spomenik i ne remeti njegov izgled.

Pobjednički dizajn izabran je među 80 drugih koncepata. Sastoji se od velikog eliptičnog prstena izdignutih iznad zidova arene, a uvlači se strukturom koja asocira na baldahin. Konfiguracija i mehanizam smatraju se "sasvim jedinstvenim" jer nešto takvo nikada prije nije izgrađeno, iako postoje sličnosti sa mehanizmima na nacionalnim stadionima u Varšavi i Bukureštu.

Verona Arena ili Arena di Verona, izgrađena je za 30.000 gledalaca, iako zbog sigurnosnih razloga danas prima do 15.000.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...