Putovanja
14

Modernizacija antike: Arena u Veroni mogla bi dobiti pokretni krov

Klix.ba
Amfiteatar u italijanskom gradu Veroni mogao bi biti pretvoren u zatvoreni stadion ako bude prihvaćen prijedlog pobjednika konkursa, njemačkih firmi GMP i SBP.

Arhitekti i inžinjeri na međunarodnom konkursu predložili su krov areni iz rimskog perioda, izgrađenoj u prvom stoljeću koja je i danas u upotrebi.

Njihova vizija temelji se na strukturi školjke koja se preklapa, omogućavajući da lokacija bude ili potpuno zatvorena ili sasvim izložena. Krovna konstrukcija se izvlači i štiti arenu od lošeg vremena i negativnih utjecaja, a s druge strane na najbolji način poštuje historijski spomenik i ne remeti njegov izgled.

Pobjednički dizajn izabran je među 80 drugih koncepata. Sastoji se od velikog eliptičnog prstena izdignutih iznad zidova arene, a uvlači se strukturom koja asocira na baldahin. Konfiguracija i mehanizam smatraju se "sasvim jedinstvenim" jer nešto takvo nikada prije nije izgrađeno, iako postoje sličnosti sa mehanizmima na nacionalnim stadionima u Varšavi i Bukureštu.

Verona Arena ili Arena di Verona, izgrađena je za 30.000 gledalaca, iako zbog sigurnosnih razloga danas prima do 15.000.