{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mjesta u Evropi kojima prijeti nestanak

S
27.4.2010. u 11:30
0
11
Mjesta u Evropi kojima prijeti nestanak
0
Časopis The Newsweek u svom najnovijem broju objavio je listu mjesta u Evropi predviđajući im nestanak usljed globalnog zagrijavanja i velikih geografskih promjena.
Najpoznatija mjesta kojima prijeti nestanak

1. Područje gdje su nastale olimpijske igre, dolina Olimpije, koja se nalazi na poluotoku Peloponez na jugu Grčke. Tokom proteklih godina izuzetno suho i toplo vrijeme ovdje je rezultiralo serijom erupcija vulkana. U 2007. godini desio se i požar koji je u velikoj mjeri oštetio ovu oblast.


2. Pogodan geografski položaj učinio je Kopenhagen, glavni grad Danske, komercijalnim centrom još u 12. stoljeću. Trenutno, rast nivoa mora prijeti postojanju ovog drevnog grada.


3. Polovina holandskog grada Roterdama je niža od nivoa mora. Krajem 90-tih godina napravljena je barijera Maeslantkering s ciljem da zaštiti grad od mora koje je poraslo na 4,88 metara. Međutim, to ne može da riješi ove probleme uzrokovane čestom promjenom klime.


4. Područje Waddenze u Danskoj nalazi se na jugoistočnom dijelu Sjevernog mora. Morska voda i snaga vjetra formirali su ovo područje, a zatim uništili nataložene sedimente. Kobno će biti ukoliko se nivo vode bude povećavao iznad očekivanja.


5. Zahara de la Sieera je mali grad u planinama Andaluzije u južnoj Španiji. Velika vrućina i smanjenje padavina lako može opustošiti ovaj lijepi kraj.


6. Za London, glavni grad Engleske, kobna bi mogla biti rijeka Temza. Gradske vlasti su 1983. godine sagradile pregradu koja svake godine sprečava poplave. Ukoliko se nivo mora bude povećavao, pregrada neće sačuvati London.


7. Talijanska utvrda Lucedio Abbey koja se nalazi u regiji Trino, 50 kilometara od Torina, imala je važnu ulogu u proizvodnji riže u ovom regionu. Veće topljenje glečera sa Alpa ugrozilo bi tu proizvodnju.


8. Arhipelag u Finskoj sa 40.000 otoka suočava se sa zagađenjem koje potiče od algi. Nedostatak kisika u vodi može naškoditi morskom životu, a globalne klimatske promjene mogu pogoršati ovaj problem.


9. Jezero Balaton, često nazivano mađarsko more, najveće je jezero u centralnoj Evropi i jedna od najpoznatija mađarskih turističkih destinacija. Povećanje temperature i smanjenje padavina može dovesti do toga da ovo jezero presuši.


10. Centralna švedska provincija Dalarna je popularan kraj za odmaranje većine Šveđana. Ima najveći broj stabala u Švedskoj, koja su osnovna sirovina za proizvodnju papira. Globalno zagrijavanje i smanjenje padavina tokom ljetnih mjeseci može dovesti do brojnih problema.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: