Stižu hiljade turista
41

Misteriozni hram bez ijednog prozora drugi put u svojoj povijesti otvoren za javnost

D. J.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Pažnju javnosti godinama privlači neobični hram mormona, odnosno Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana koja se nalazi u Kensingtonu u Marylandu.

Naime, ovu velebna građevina tek po drugi put u svojoj povijesti otvorena je za posjete javnosti, do sada su u nju mogli ući samo članovi crkve.

Nedavno je završena renovacija ove zgrade koja je započela 2018. godine te je privremeno otvorena za posjet svim zainteresiranima. Crkva je za javnost dostupna do 14. augusta, a hiljade ljudi ovih se dana slijevaju u Kensington kako bi posjetili misteriozni hram mormona.

Ovu građevinu karakterizira šest tornjeva i dvije tone težak kip proroka Moronija koji svira trubu te je prekriven 24-karatnim zlatom.

Crkva nema prozora, a svjetlost dopire u unutrašnjost kroz proreze u kamenu. Najmanje svjetlosti ima na dnu zgrade, a najviše na vrhu. Svjetlo simbolizira vjeru koje članove približava Bogu. Ovo je zapravo drugi put u povijesti da je javnosti dozvoljen ulazak u crkvu. Zadnji put to se dogodilo 1974. godine uoči otvorenja kada je hram posjetilo 750 hiljada ljudi, uključujući i tadašnju prvu damu Betty Ford.