Tel Aviv
0

"Miami Bliskog istoka" grad pun paradoksa

Sarajevo-x.com
Tel Aviv je ovog proljeća proslavio svoj 100. rođendan, ali ovaj grad na istočnom dijelu Mediterana živi kao da mu je tek 20.

Ovim riječima Anouk Lorie, dopisnik CNN-a počinje opis svog doživljaja glavnog grada jednog od šest izraelskih okruga čija je arhitektura pod zaštitom UNESCO-a, ali je ovo i dalje "Miami Bliskog istoka".

Tel Aviv je istovremeno grad fascinantnih paradoksa - plaža na kojoj su muškarci odvojeni od žena nalazi se zapravo pored one na kojoj se kupaju homoseksualci. Također, za vrijeme jevrejskog praznika Pashe u gradu navodno nigdje ne možete naći hljeb, pa ipak, postoje brojni restorani koji služe obroke koji nisu 'košer', odnosno nisu pripremljeni u skladu sa pravilima koje nalaže židovska vjera.

Najkvalitetniji u Tel Avivu su lokali. Kada tamo upoznate nove ljude, nemojte se iznenaditi ako vas prilikom ćaskanja upitaju koliko zarađujete na svom poslu ili da li ste zainteresovani da im se pridružite na nekoj zabavi narednog vikenda.

Jedno od najpopularnijih dijelova grada je Namal, odnosno nekadašnja luka koja je zatvorena 1960. godine i na njenom mjestu sagrađen centar sa mnoštvom restorana, kafića na otvorenom, prodavnica i noćnih klubova.

Noću tamošnja omladina jednostavno hrli prema ovom mjestu, a ujutro je Namal tiha i savršena lokacija za doručak.

Ako želite aktivno provesti dan, unajmite ovdje bicikl i na taj način upoznajte grad. Ako od Namala gledate prema jugu, plaže s vaše desne strane su upravo one na kojima turisti, ali i Izraelci provode najviše vremena. Čak i rano ujutro možete ih naći kako bacaju frizbi, surfaju i zabavljaju se.

Prema jugu nalazi se Jaffa, antička luka za koju se vjeruje da je jedna od najstarijih na svijetu, a sada novi dom mnogim Arapima. Tel Aviv je zapravo izgrađen kao predgrađe Jaffe. Njen šarm leži u njenoj bezvremenosti. Neke od tamošnjih građevina stare su i do 700 godina i potiču još iz Osmanskog perioda. Ovdje možete kupiti prelijepe predmete, stare stolice i lutke, te sjediti ispred galerija i prodavnica zajedno sa prodavačima.

Jedna od prodavnica koje ne smijete zaobići je Abulafia, pekara sa ukusnim pecivima u kojoj stalno vlada velika gužva. Ako vam to pak nije dovoljno za pun stomak, tu je Puah, restoran u kojem možete kupiti bilo koji komad hrane ili namještaja na kojem ste sjedili u toku objeda.

Iz Jaffe možete prošetati do Neve Tzedeka, mjesta koje potiče iz 1887. godine, a koje danas predstavlja umjetničku zonu sa atmosferom koja podsjeća na malo zanatsko selo. Tamo žive mnogi poznati izraelski pisci i umjetnici.

Centar za ples i teatar je svakako centar Suzanne Dellal, a ako vas interesuju izložbe, tu je galerija Chelouche. Za kupovinu ručno izrađenih suvenira posjetite ulicu Nachlat Binyamin, ali nemojte zaobići ni bulevar Rothschild, najljepšu i najskuplju ulicu u Tel Avivu koja je ime dobila po francuskom filantropu Baronu Edmondu Jamesu de Rothschildu.

Ipak, ništa ne reflektuje vitalnost ovog grada kao njegov noćni život. Živo je u novom baru nazvanom Buba Mara gdje se pušta muzika osamdesetih, ali i hip-hop i latino ritmovi. Atmosfera je uvijek vesela uz brojne plesače koji uokolo njišu kukovima. U ovakve barove nije dozvoljen ulaz mlađima od 25.

Whisky a GoGo ili Shalvata u Namalu također su odlične lokacije za provod. Ako vam ni to nije dosta, uputite se u obližnji Benedict, bistro otvoren 24 sata dnevno, ali koji je, uprkos tome, uvijek prepun gostiju.