Najviše ljeti
41

Međugorje u prošloj godini posjetilo milion turista, najviše Italijana

FENA
Međugorje (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Međugorje (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Međugorje, jedno od najpoznatijih rimokatoličkih hodočasničkih odredišta na svijetu, u prošloj je godini posjetilo oko milion turista iz više od stotinu zemlja svijeta, kazao je Feni Željko Vasilj, voditelj Ureda Turističke zajednice Međugorje.

Ocijenio je kako su od tog broja, njih 70 posto tzv. stacionirani gosti, odnosno gosti koji borave dva, tri ili više dana u Međugorju, dok su ostali jednodnevni gosti koji, pogotovo tokom ljetnih mjeseci, u to marijansko svetište dolaze na poludnevne ili dnevne izlete.

Govoreći o turističkim rezultatima u protekloj godini, Vasilj je kazao kako je 2017. godina za Međugorje bila uobičajena godina, koja se nije puno razlikovala od prethodnih.

"Oko uskršnjih blagdana u Međugorju počinje nova sezona i nadamo se da ćemo i ove godine zabilježiti slične rezultate kao i proteklih godina", rekao je Vasilj.

Naglasio je kako glavna turistička sezona počinje od 1. aprila i traje do 30. oktobra, a da je između toga mirnije razdoblje.

Najviše gostiju u Međugorje dolazi iz Italije, dok su u zadnjih nekoliko godina Poljaci sve brojniji.

Ako se izuzmu dnevni i poludnevni izleti, gosti se u prosjeku u Međugorje zadržavaju oko 3,5 dana, pokazuju podaci Turističke zajednice Međugorje.

Međugorje je jedno od najpoznatijih rimokatoličkih hodočasničkih odredišta na svijetu. Postalo je poznato kroz ukazanja Djevice Marije koja su počela 1981. godine, nakon čega se počeo razvijati vjerski turizam.

Od tada je ovo hercegovačko mjesto, uz Sarajevo, jedno od najposjećenijih turističkih destinacija u BiH.