Putovanja
2

Mawlynnong je najčišće selo u Aziji koje nazivaju "Božiji vrt" i "ponos Indije"

Klix.ba
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Problem kanalizacije u Indiji riješio je premijer Shri Narendra Modi koji je formirao nacionalni program za dovođenje u red i predstavljanje modela čistoće. Selo Mawlynnong u istočnoj Indiji u kojem živi blizu 600 osoba, poznato je kao najčišće selo u Indiji.

Za Indiju je ovo velika stvar s obzirom na to da se širom zemlje mogu vidjeti bačene boce i zgužvani omoti hrane koji se na cesti miješaju s kravljom balegom, a najgore je što je ovo dio topografije u većem dijelu zemlje. Stoga je premijer Shri Narendra Modi pokrenuo ambiciozan projekat "Misija čiste Indije" u oktobru 2014. godine s ciljem da se gradovi u većem dijelu zemlje dovedu u zavidan položaj.

Mawlynnong je daleko ispred svih, ovo selo je proglašeno najčišćim u Aziji 2003. i u Indiji 2005. godine. Magazin Discover u Indiji u maju ove godine ga je proglasio za najčišće selo Azije, što govori da je projekat "Misija čiste Indije" uspješan.

Selo je zbog ove činjenice postalo regionalni izvor ponosa. To je mjesto tropskih vrtova nevjerovatne ljepote, slapova i starih drvenih mostova te bajkovitih pogleda na okolne planine. S razlogom je dobilo nadimke "Božiji vrt", "ponos Indije" i "najčišće selo u Aziji“.

Ovim selom vladaju djevojke i djevojčice, a svaki trenutak one iskoriste da uživaju punu slobodu. U Khasi kulturi žene i djevojke imaju poseban položaj u društvu i naravno iz toga proizlazi veliko samopouzdanje. Nadalje, najmlađa djevojčica u porodici nasljeđuje bogatstvo i imovinu, a djeca uzimaju prezime svoje majke. Imati samo dječake nije velika sreća u ovom mjestu. Khasi žene mogu se udati za koga žele - nema ugovorenih brakova i razvodi ili samački život su sasvim odobreni i bez stigme.