Putovanja
174

Maribor - grad vina, ljepote i zdravlja koji turiste dočekuje raširenih ruku

Piše: T. S.
Hotel Habakuk
Kada se spomene odmor mnogi pomisle na egzotične destinacije gdje mogu uživati na pjeskovitim plažama ili u čarima neke planine. No, savršeno utočište gdje možete pronaći mir, lijek, razgaliti se vrhunskim vinom, uživati u prvoklasnoj hrani, skijati, kupati se, šetati i upoznavati historiju i nije baš daleko od BiH. To je grad smješten na Dravi - prekrasni Maribor.

Glavni grad slovenske Štajerske okružen je vinorodnim brdima, a stanovnici su posebno ponosni na Mariborsko Pohorje, odakle se pruža predivan pogled na grad i gdje možete skijati, šetati i uživati u predivnoj prirodi.

Ukoliko poželite upoznati Maribor, preporuka je jedan od pet hotela koji djeluju u okviru kompanije Terme Maribor.

Odmor za pamćenje

Nedavno smo posjetili Hotel Habakuk***** i uvjerili se da s razlogom slovi za jedan od najboljih hotela u Sloveniji.

Ekskluzivni hotel smješten je u predivnom prirodnom okolišu, na šumovitim obroncima Pohorja. Od centra grada udaljen je svega deset minuta vožnje. Ljubazno osoblje hotela svoje goste dočekuje pićem dobrodošlice, a zbog predivnog ambijenta odmah ćete se osjećati kao u svom domu.

Luksuzne sobe potpuno su obnovljene, a u njima se isprepliću modrenizam i dašak pohorskih šuma. Međutim, ono zbog čega turisti iz cijelog svijeta stižu u Maribor, odnosno Hotel Habakuk, jeste termalna voda.

Lako do ljepote

Gostima hotela na raspolaganju su unutrašnji i vanjski bazen s temperaturom vode do 35 stepeni Celzija.

"Voda je bogata mineralima koji blagotvorno djeluju na organizam. Termalna voda liječi reumu, pomaže u poboljšanju cirkulacije, reduciranju stresa te obnavlja ćelije kože", istakao je Matko Vrdoljak, direktor Hotela Habakuk.

Ovaj hotel od drugih razlikuje i to što možete doći na odmor i usput uraditi i manji estetski zahvat kod vrhunskih stručnjaka.

"Mi nudimo minimalne estetske zahvate za maksimalne promjene", kazao je dr. Sebastian Pieberl, dodavši da se u hotelu koristi isključivo Babor kozmetika, koju je tu moguće i kupiti, te da svi koji dođu u hotel, nakon odmora kući odlaze sa vidnim promjenama nabolje.

Gosti hotela mogu uživati i u sanuama, ali i u masažama, podvrgnuti se aromaterapijama, manikuri i pedikuri, a Habakuk nudi i programe preoblikovanja tijela i anticelulitne programe i rituale.

Ukoliko se odlučite za Hotel Habakuk zasigurno ćete uživati i u gastronomskoj ponudi - međunarodnoj i lokalnoj kuhinji.

Na Pohorje po zdravlje

A, samo dvije minute hoda od hotela nalazi se žičara. Gondolom stižete do Pohorja i predivnog Hotela Bellevue, koji također posluje u okviru Termi Maribor.

Hotel se nalazi u neposrednoj blizini skijališta, odakle se pruža predivan pogled na grad. Osim apartmana i soba, gostima je na raspolaganju wellness centar, a gastronomski užitak je zagarantovan.

Najstarija loza na svijetu ponos Maribora

Kada se zaputite u šetnju gradom, ne propustite u centru grada svratiti do Stare trte, odnosno najstarije vinove loze na svijetu. S obzirom na to da je stara blizu 500 godina, upisana je u Guinnessovu knjigu rekorda, a u kući uz koju je izrasla loza nalazi se i muzej vina.

Popularne turističke znamenitosti svakako su i katedrala, koja datira iz 12. stoljeća, Mariborska gradska vijećnica te dvorac iz 15. stoljeća. A, za one koji više vole uživati u shoppingu - tržni centri se uglavnom nalaze u centru grada.

Rekreacija i relaksacija

U centru je smješten i poslovni Hotel Piramida u kojem su sobe obnovljene 2011. godine. U srcu stare jezgre grada, pak, smješten je Hotel Ore, koji se ponosi dugogodišnjom tradicijom. Obnovljen je i moderno uređen 2006. godine.

U okviru Termi Maribor djeluje i medicinsko-termalni centar Fontana sagrađen 1996. godine, a svi koji su boravili tu opisuju ga riječju - zdravlje.

Tu su smješteni centri za rekreaciju i relaksaciju, bazeni s termalnom vodom, a u ponudi su i fitnes, različite saune, saloni za masažu te stručno vođeni rekreacijski programi.

Restoran koji ne smijete zaobići

Svima koji vole uživati u vinu, starogradskoj muzici i dobroj hrani savjetujemo da posjete restoran Pri Treh Ribnikih, koji se nalazi u prekrasnom okolišu Gradskog parka. Ljubazno osoblje svojim gostima služi odabrana i prvoklasna vina, a kuhinjska ponuda oslanja se na tradicionalne, regionalne i slovenske recepte.

Restoran je jedan od najstarijih u Sloveniji, a ono što ga čini dodatno posebnim jeste prekrasni vrt.

In vino veritas

No, nikako nemojte napustiti Sloveniju, a da ne svratite do vinskog podruma porodice Hafner, koji se nalazi u selu Mönchhof.

Porodica Hafner proizvodnjom vina se bavi od sredine 20. stoljeća. Njihov više od sto godina star podrum sigurno će vas oduševiti.

Kada zakoračite u tamne prostorije zapahnut će vas miris vlage i vina, no onima koji pate od arahnofobije (strah od pauka) savjetujemo da ne ulaze u podrum, s obzirom na to da su te životinje "ljubimci" gospodina Hafnera, koji ih pušta da slobodno pletu svoje mreže i dokazuju starost podruma.

Vino porodice Hafner će vas zasigurno oduševiti, stoga nije ni čudo što se izvozi u najmanje 20 zemalja svijeta.

Naravno, nemojte otići a da od Hafnera ne kupite vino i ponesete kući i na poklon prijateljima. Koliko će vas vino oduševiti, toliko više ćete biti oduševljeni cijenom, a usput možete naučiti i kako da ispravno pijete vino i držite čašu.