Putovanja
0

Madrid, grad u srcu Španije, turisti sve više zaobilaze

Klix.ba
Madrid je širom svijeta poznat po svojim muzejima i noćnom životu. Međutim, špansku prijestolnicu posjećuje sve manje turista, a vlasti krive smanjenje letova i slabu promociju.

Broj stranih turista u Madridu u augustu je bio za 22 posto manji u odnosu na prošlu godinu. Tokom prvih osam mjeseci ove godine, grad je posjetilo 2,76 miliona turista, što je za 7,7 posto manje u odnosu na prošlu godinu.

Iako je broj turista u prijestolnici opao, u ostatku Španije je porastao za 4,5 posto, zahvaljujući političkim nemirima u popularnim destinacijama poput Egipta i Turske.

"Madrid nije prestao biti atraktivan, već ljudi imaju problema sa nedostatkom povezanosti s njim, a i veoma se malo radi na promociji. Nismo potrošili onoliko koliko smo trebali", rekao je Hilario Alfaro, predsjednik madridske trgovinske konfederacije.

Smješten u srcu Španije, daleko od arhitektonskih dragulja poput Barcelone i andaluzijskih sela, Madrid je turiste privlačio nekolicinom svojih vrhunskih muzeja, poput čuvenog Prada.

"Ključni problem je što Madrid, kao destinacija, nema međunarodni ugled poput Barcelone", kaže Antonio Gil, generalni sekretar madridske Asocijacije hotelijera, te dodaje da je količina novca koju grad ulaže u kampanje reklamiranja turizma očito nedovoljna.

Ovogodišnja odluka dvije najveća evropska ekonomična avioprevoznika, EasyJeta i Ryanaira, da znatno smanje broj letova ka Madridu uslijedila je nakon što su španske vlasti udvostručile aerodromske takse.

Ryanair je svoje kapacitete ka Madridu smanjio za 35 posto, dok je EasyJet prestao bazirati osoblje i avion u ovom gradu, a broj sjedišta u letovima je smanjio za 20 posto. Španski avioprevoznik Iberija, također je otkazao desetine letova, usljed restrukturiranja i spajanja sa British Airwaysom.

Barcelona se smatra 10. najpopularnijom destinacijom za putovanje avionom u ovoj godini, dok je Madrid tek na 23. mjestu.

Hoteli su u prilično nezavidnoj situaciji, budući da je stopa popunjenosti u augustu iznosila samo 47,5 posto, dok je lanac hotela Foxa bankrotirao u junu.

Ana Botella, gradonačelnica Madrida, prošlog mjeseca je otkrila plan za povećanje broja turista, koji uključuje i ulaganje tri miliona eura u promoviranje grada na ključnim tržištima, poput SAD-a, Velike Britanije, Rusije i Kine. Također rade i na jeftinom avioprevozniku, baziranom na madridskom aerodromu.

"Ovo je ključno u današnjem svijetu turizma. Možemo učiniti mnogo na promociji, ali ako neko nema razloga da dođe, mi ne možemo ništa učiniti“, rekla je Botella.

Kako bi popravili ugled grada, Gradsko vijeće je prošle sedmice otkrilo nacrt plana za suzbijanje asocijalnog ponašanja, sa naglašenim kaznama za bacanje smeće, agresivno prosjačenje i traženje usluga prostitutki.