{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lonely Planet: Sarajevo je grad s najuzbudljivijim razvojem

1.11.2013. u 20:13
4
47
Lonely Planet: Sarajevo je grad s najuzbudljivijim razvojem
4
Lonely Planet: Sarajevo je grad s najuzbudljivijim razvojem
Latinska ćuprija
Čuveni svjetski turistički vodič Lonely Planet nedavno je objavio turističke preporuke za 2014. godinu, među kojima je svoje mjesto našla i BiH, kao i druge balkanske zemlje.
Bosna i Hercegovina našla se na listi 10 zemalja koje trebaju biti dio obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata. U ovom slučaju, preporučena je posjeta Sarajevu i Latinskoj ćupriji, gdje je 28. juna 1914. godine izvršen atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda. Lonely Planet navodi Latinsku ćupriju kao važno mjesto za sve historijom opsjednute turiste, ali i one koji vole kupovinu i zabavu, budući da je Sarajevo ocijenjeno kao jedan od evropskih gradova sa najuzbudljivijim razvojem.

Najveće pohvale među balkanskim zemljama dobila je Makedonija, koju je Lonely Planet proglasio jednom od top 10 desetinacija za 2014. godinu. Uz epitet "povratak u budućnost na balkanski način", vodič posebnu pažnju poklanja Skoplju ali i lokacijama kao što su Ohridsko jezero i Kratovo.

Grčka i dalje slovi kao veoma poželjna turistička destinacija, a Lonely Planet preporučuje plivanje kod Sporada kao jednu od 10 najprimamljivijih avanturističkih atrakcija naredne godine. Grupa od dvadesetak ostrva primamljiva je, ne samo zbog mira i ljepota Egejskog mora, već i zbog toga što je taj kraj dio najvećeg evropskog podvodnog parka.

Pored toga, grčka ostrva preporučena su i na listi 10 finansijski najpovoljnijih destinacija, zbog toga što su cijene u Grčkoj i dalje povoljnije nego u ostatku mediteranskih hit destinacija.

Na listi se našla i Bugarska. Kao i kod drugih zemalja istočnog dijela Evrope, bugarske čari su još uvek toliko potcijenjene da samo dobro informisani turisti mogu da imenuju neki bugarski grad izuzev Sofije. Lonely Planet osim prijestolnice preporučuje i Plovdiv i Varnu, obalu Crnog mora, kao i Rilski manastir, a sve to uz veoma povoljne cijene smeštaja.

Kada se govori o smještaju, hrvatske sobe koje se na tamnošnjem primorju često izdaju tokom ljetne sezone, također su se našle na jednoj od lista koje je sastavio Lonely Planet. Radi se o listi 10 najzanimljivijih vrsta smještaja u raznim zemljama, u kojima se gosti osjećaju kao dio porodice domaćina. Uprkos tome što cijena i kvalitet mogu da variraju, sobe za izdavanje preporučene su uz komentar da, osim smještaja, često dobijete i domaćicu koja o vama brine kao o svom djetetu.

Crna Gora, s druge strane, ima adut u rukavu kada su ljubimci u pitanju. Naime, Kotor se našao na neobičnoj listi 10 gradova koji su naklonjeni mačkama. Biser Boke Kotorske ovom prilikom pohvaljen je zbog dobrog odnosa lokalnog stanovništva prema mačkama, koje su praktično postale nezvanični simobol grada. Iako je nemoguće odvući kući neku od mačaka koje se bezbrižno sunčaju na obali mora, Lonely Planet piše da je moguće kupiti neke od brojnih suvenira u obliku mačke, koje pravi lokalni umjetnici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: