Putovanja
0

London zabrinut izgradnjom stanova na zapadnoj obali

FENA
Foreign Office izrazio je u ponedjeljak zabrinutost zbog pokretanja izgradnje stanova u jednom jevrejskom naselju na Zapadnoj obali, te to ocijenio "neprimjerenim" u ovoj fazi mirovnih pregovora s Palestincima.

"Zabrinuti smo informacijama prema kojima Izrael predviđa izgradnju stanova u naselju Givat Zeev" na Zapadnoj obali, navodi se u saopćenju britanskog ministarstva vanjskih poslova.

London je prenio svoju zabrinutost izraelskom ministarstvu vanjskih poslova, naglasivši da ono smatra tu inicijnativu "neprimjerenom, posebno kada je trebalo da se Izraelci i Palestinci usredsrijede na provedbu obaveza iz faze mape puta koja preporučuje zamrzavanje svih aktivnosti na izgradnji jevrejskih naselja, uključujući tu i njihovo prirodno povećanje.

"Kao što je ministar vanjskih poslova David Miliband to nedavno izjavio, Velika Britanija smatra da su prema međunarodnom pravu izraelska naselja na palestinskim teritorijama nelegalna", objavio je Foreign Office.

"Štaviše, vjerujemo da ona predstavljaju veliku prepreku u pregovorima u cilju stvaranja dviju država".

Palestinci su osudili nastavljanje izgradnje stanova u naselju Givat Zeevu koje je uslijedilo samo dan nakon objave nastavljanja pregovora, u kojima sporovi o izraelskim naseljima zauzimaju glavno mjesto.