Gdje na godišnji odmor
0

Ljetovanje bh. građana u doba recesije

Sarajevo-x.com
Sa prvim znakovima ljeta, većina građana u Bosni i Hercegovini počela je da razmišlja o dugoočekivanom odmoru od svakodnevnih obaveza, dok su turističke agencije na ponudu stavile različite aranžmane za ljetovanje.

Sudeći prema njihovim podacima, pojedinci će se, unatoč popustima, morati odreći odlaska na more ove sezone, drugi će 'skoknuti' do najbližeg mora, dok će treći pak nastaviti sa putovanjima na luksuzne destinacije.

Turističke agencije ističu da prodaja aražmana zavisi od različitih faktora, od toga da li ima novih destinacija na ponudi, od posebnih popusta, do toga da li građanima za odlazak u određenu zemlju treba viza.

U agenciji Atlas Tours iz Sarajeva naglašavaju da je ovogodišnja hit destinacija Albanija, uz standardno atraktivne destinacije kao što su Egipat, Turska te krstarenjem Mediteranom.

"Građani također traže destinacije za koje im ne trebaju vize, tako da su ove godine popularna i ljetovanja u Crnoj Gori i Hrvatskoj", kazali su nam u Altas Toursu.

Da je svjetska ekonomska kriza natjerala građane da stegnu kaiš, osjeti se i po smanjenom interesu za ljetovanja, saznajemo u turističkoj agenciji Ticket iz Mostara.

Direktorica Erika Omerika za Sarajevo-x.com je izjavila da je broj upita i prodatih aranžmana smanjen za skoro pedeset posto u odnosu na prošlu godinu.

"Recesija se već osjetila pred Novu godinu, kada je bio smanjen interes za putovanja na novogodišnje proslave. Ove godine sa rezervacijama se krenulo tek u petom mjesecu, dok se proteklih godina rezervacije pravila već u martu", ističe ona.

Prema njenim riječima, ono što najbolje 'trgne' građane jesu popusti u cijenama aražmana kojih se s vremena na vrijeme pojave na ponudama.

"Još je neizvjesno kakva će ova sezona biti, jer se često zna desiti da u septembru imamo više klijenta nego početkom ljeta. Ono što mogu potvrditi jeste da su u ovo trenutku najatraktivniji hrvatsko primorje, zatim Turska, Tunis, Crna Gora", objašnjava ona.

Napominje da oko od dvadeset posto onih koji su uzeli rezervacije mogu sebi priuštiti odlazak na neko egzotično putovanje, dok se osamdeset posto njih ljetuje na prostoru bivše Jugoslavije.

S druge strane, u banjalučkoj agenciji Unis Tours nije primjećen značajniji pad interesovanja za odlazak na ljetovanje tokom ove sezone.

"Očekujemo da će i ova sezona biti uspješna, imamo ponude za Tursku, Tunis, Egipat te Grčku, Crnu Goru i Hrvatsku", kazala je Milijana Jenjić, referent prodaje u agenciji Unis Tours.