Oživio turizam
61

Ljetna sezona na planinama: Uz čist zrak brojni zabavni i rekreativni sadržaji

Piše: A. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon do sada najuspješnije zimske sezone, na bh. planinama Bjelašnici, Igmanu, Jahorini i Trebeviću teku pripreme i za ljetnu sezonu. Planira se uvrštavanje brojnih sadržaja koji će privući pažnju posjetilaca i uljepšati njihov boravak na ovim planinama uz čist zrak i lijepo vrijeme.

Iz preduzeća ZOI'84 su naveli kako se koriste svi resursi za pripremanje ponude za ljetnu sezonu kako na Bjelašnici, tako na Malom i Velikom polju na Igmanu. Direktor ovog preduzeća Midhat Hubijar dodao je kako su na Babinom dolu na Bjelašnici za sve rekreativce, klubove i ljubitelje sporta na raspolaganju teniski i fudbalski tereni.

"Najveća atrakcija je panoramsko razgledanje Bjelašnice šestosjednom žičarom. Posjetioci će tokom ljeta moći ići na sami vrh Bjelašnice, a u ponudi su paraglajding, vožnja biciklom i kvadovima. Na Malom polju posjetiocima je u ponudi dvosjedna žičara, ljetna staza za tubing i dječiji park, te staza za boćanje i odbojka na pijesku", istakao je Hubijar.

Naglasio je da staza duga šest kilometara na Velikom polju omogućava posjetiocima da uživaju u trčanju, rolanju, vožnji biciklom te da je pogodna i za porodično druženje. Najavio je i bogatu gastro ponudu u ugostiteljskim objektima na ovim olimpijskim planinama.

Jahorina
Jahorina

Pripreme za početak ljetne sezone teku i na Jahorini, a Olimpijski centar Jahorina je za sve posjetioce planine tokom prvomajskih praznika puštao u pogon šestosjed Poljice za panoramsko razgledanje i tubing traku dječijeg grada.

Cijena jedne vožnje za panoramsko razgledanje je 10 KM za odrasle i 7 KM za djecu, dok je korištenje tjubing staze za ljetno sankanje i pokretne trake dostupno po cijeni od 2,50 KM za jednu i 6 KM za tri vožnje po osobi. Za grupe od minimum 20 osoba cijena jedne vožnje šestosjedom je 8 KM po osobi dok grupe koje sačinjava najmanje 10 osoba ljetno sankalište mogu koristiti po cijeni od 2 KM za jednu i 5 KM za tri vožnje po osobi.

Sanja Ćeremidžić, glasnogovornica Olimpijskog centra Jahorina, za Klix.ba je istakla da pripremaju ljetnu sezonu koja će biti dostojna protekloj najuspješnijoj zimskoj sezoni.

"Uz već postojeće atrakcije (pokretnu traku, tjubing stazu, dječiji grad, panoramsku vožnju i vožnju biciklima sa adapterima na žičari Poljice), u planu Olimpijskog centra Jahorina su i nove atrakcije od kojih izdvajamo vještačko jezero na vrhu planine sa dodatnim sadržajima, novi adrenalinski sadržaji, trail staze i teretane na otvorenom", kazala je.

Olimpijski centar Jahorina planira i veliko otvaranje ljetne sezone sa koncertima i zabavnim sadržajima te ostvarivanje saradnje sa okolnim rekreativnim centrima.

Ravna planina
Ravna planina

Od ove ljetne sezone je dostupan i izlet na Ravnu planinu kao oblik zabave i uživanja u hrani na otvorenom, a Ski centar posjeduje označene staze za pješake, planinare i bicikliste.

Bogata ljetna ponuda ove godine je na raspolaganju svima onima koji odluče posjetiti Trebević. Do njega se vožnjom iz grada stiže za 20-ak minuta, a nedavnim otvaranjem Trebevićke žičare i za svega osam minuta, a pri tome svi posjetioci mogu uživati u prelijepom pogledu na Sarajevo iz panoramskih kabina.

Osim Trebevićke žičare koja je postala najveća atrakcija svim građanima, ali i posjetiocima glavnog grada BiH, na Trebeviću se u proteklom periodu mnogo ulagalo i u unapređenje infrastrukture.

Posljednjih nekoliko godina ugostiteljstvo i turizam je oživjelo ovu olimpijsku planinu, a svi ljubitelji prirode moći će uživati u čistom zraku, kao i planinarenju ili šetnji s porodicom ili prijateljima mnoštvom staza nakon čega se mogu okrijepiti u nekom od ugostiteljskih objekata u kojem ih očekuje bogata gastro ponuda.

Sportsko-rekreativni centar Brus Trebević postoji već četiri godine i raznovrsnom ponudom izdvaja se kao vodeće izletište u ovom dijelu države.

Trebević (Foto: Klix.ba)
Trebević (Foto: Klix.ba)

Prije dvije godine otvoren je i prvi zabavni park u BiH sa alpine roller coasterom smješten na poznatom prijeratnom izletištu Zlatište na Trebeviću te je od tada postao omiljeno mjesto za druženje i uživanje u ovoj adrenalinskoj vožnji. Osim alpine roller coastera, u Sunnylandu se nalaze mnogi drugi zanimljivi sadržaji kao što su i restorani sa prelijepim pogledom na Sarajevo, te za najmlađe unutrašnje i vanjske igraonice.

Sve ove ponude svakim danom privlače sve veći broj posjetilaca, a nedostatkom autobuske linije Trebević je većini građana koji nemaju automobil bio nedostupan. Međutim, otvaranjem Trebevićke žičare i ta prepreka je savladana te tako svi ljubitelji prirode mogu posjetiti ova “pluća Sarajeva”.

Trebevićka žičara (Foto: Klix.ba)
Trebevićka žičara (Foto: Klix.ba)