Prijestolnica Portugala
13

Lisabon je iz godine u godinu sve posjećenija turistička destinacija

Klix.ba
Lisabon (Foto: Shutterstock)
Prijestolnica Portugala Lisabon je jedna od destinacija koju iz godine u godinu posjećuje sve više ljudi. Ukoliko ste se i vi odlučili otići u ovu pirinejsku metropolu, u nastavku vam donosimo nekoliko lokacija koje biste trebali posjetiti.

Nakon što je prošle godine nagrađen na mnogim turističkim sajmovima, poprilično je jasno zašto je Lisabon sve traženiji kao savršena destinacija za odmor.

Kako navodi veliki broj ljudi koji su ga posjetili, glavni grad Portugala ima šarm koji će vas natjerati da mu se iznova i iznova vraćate, prenosi Evoke.

Stari grad

U starom dijelu Lisabona pronaći ćete neke od najznamentijih historijskih građevina u ovom dijelu Evrope. Na vrhu liste nalazi se upečatljivi Belem toranj s prekrasnim pogledom na more, a u neposrednoj blizini se nalazi i Jeronimov manastir, konačno pristanište Vasca de Game.

Vožnja tramvajem

Iako je relativno skup u odnosu na druge velike evropske destinacije, korištenje gradskih tramvaja kao javnog prijevoza je najbolji način putovanja u Lisabonu. Naime, pojedini žuti tramvaji koji su i danas u upotrebi datiraju još iz 30-ih godina prošlog stoljeća.

Tvrđava St. Geroge

Iako uspon do dvorca St. George nije za ljude sa slabim srcem, pogled na rijeku Tagus s ovog dvorca jednostavno je zapanjujući i nećete požaliti ako ga obiđete. Drevni zamak su prvobitno izgradili Rimljani, a obnovili su ga Mavari čije je sjedište bio više od 400 godina.

Umjetničke galerije

Prolazeći ulicama Lisabona na svakom koraku ćete pronaći muzej ili umjetničku galeriju. Među najposjećenijim je Mueso Arte Antiga u kojem se nalazi preko 40.000 artefakata, neki od njih su nacionalno blago, te svjetski poznate slike iz perioda do 19. stoljeća.

Morski plodovi

Ljubitelji morskih plodova u Lisabonu će se osjećati kao u raju. Grad je poznat po ukusnim jelima napravljenim na bazi morskih plodova i teško ćete pronaći restoran koji ne servira barem sardine.

Selo Sintra

Bajkovito selo Sintra se nalazi samo 40 minuta vožnje vozom iz Lisabona. Najznačajniji objekat u ovom selu je palača Pena koja će vas očarati svojom arhitekturom. Unutar velelepnog enterijera naići ćete na mnoštvo neprocjenjivih antikviteta, ali nemojte zaboraviti i na istraživanje prelijepih vrtova.