{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kroz oči modernog nomada: Malezijski pustolov i fotograf snima film o Bosni i Hercegovini

Piše: Lejla Čolak/Klix.ba
9.4.2015. u 21:47
789
35
Kroz oči modernog nomada: Malezijski pustolov i fotograf snima film o Bosni i Hercegovini
789
Portal Klix.ba je već pisao o Zaharizu Khuzaimahu, putujućem fotografu iz Malezije koji je nedavno posjetio i Bosnu i Hercegovinu, zaljubivši se u njene prirodne ljepote, te napravivši seriju fotografija i film o životu u Cazinu.
Zahariz Khuzaimah je pustolov, fotograf i reditelj iz Malezije, koji je odlučio napustiti svoju sigurnu zonu i život ispunjen rutinom kako bi putovao svijetom u potrazi za dragocjenim životnim iskustvima.

"Želim živjeti na cesti, zvati je svojim domom i svijet 21. stoljeća posmatrati kroz oči jednog nomada", kaže Zahariz za Klix.ba.

Dodaje kako jedan nomad vrijeme nikad ne mjeri sedmicama, danima, satima i minutama, nego težinom terena, snagom vjetra i "raspoloženjem" vremena. Nikad ne zna kad će završiti svoj put i nema pojma šta ga čeka sutra ili u noći u kojoj utone u san.

Životno iskustvo važnije od novca i materijalnih stvari"Ovo putovanje nije samo vožnja biciklom na različite destinacije širom svijeta, nego život na otvorenom i učenje kako prihvatiti sve što ti život donese, kako dobro, tako i loše", pojašnjava Zahariz za Klix.ba.

Nomadskim životom je odlučio početi živjeti 2010. i tada je počeo svoja putovanja biciklom. Njegova jedina misija i cilj su, kaže, da u ovom životu skupi što više životnog iskustva.

"Iskustvo cijenim mnogo više nego novac i materijalne stvari, a najbolji način da nešto naučite jeste da to iskusite na vlastitoj koži. Odluka da svoj život živim kao nomad i cestu zovem svojim domom mi zaista pomaže u tome", priča Zahariz.

Snima dokumentarne filmove za malezijsku TV kućuKhuzaimah je svoje iskustvo s putovanja odlučio dokumentovati kroz fotografiju i pisanje na blogu. Nakon određenog vremena dobio je i mnogo veću publiku, budući da je malezijska TV kuća TV AlHijrah otkupila njegov snimljeni materijal koji prikazuje u formi serije dokumentaraca.

"Jako mi je važno da s drugima dijelimo sve što naučimo kako znanje ne bi bilo uzaludno", kaže Zahariz.

Od 2010. godine, Zahariz je na biciklu proputovao preko 20.000 kilometara, a posjetio je Kinu, Mongoliju, Kazahstan, Kirgistan, Island, Škotsku, Švedsku i Norvešku, te nedavno i Bosnu i Hercegovinu, o čemu detaljnije možete čitati ovdje.

"Nedavno sam odlučio da želim probati nešto drugačije. Prije nekoliko mjeseci sam posjetio planine Kirgistana, a koristeći planinarske skije i krplje za snijeg sam prešao preko 400 kilometara. Bio je to uspješan put i za dvije sedmice krećem ponovo, ovaj put na konju", govori Zahariz koji se trenutno nalazi u Kirgistanu.

Hrana u BiH je dobra i jeftina, a ljudi prijateljski nastrojeniUoči posjete Bosni i Hercegovini, Zahariz nije imao nikakav plan i bila je to odluka koju je donio u zadnjem trenutku. Nakon što je završio svoje putovanje kroz planine Kirgistana, želio se odmoriti na dvije sedmice i nasumično je odabrao Bosnu i Hercegovinu kao destinaciju za relaksaciju i odmor od teškog puta.

"Prije posjete nekoj zemlji preferiram da ne pravim nikakve planove niti istraživanja, nemam nikakva očekivanja i volim da se iznenadim. Ipak, moja kratka posjeta BiH ispala je odlično. Vidio sam toliko mnogo predivnih mjesta, zanimljivog historijskog znamenja, prijateljski nastrojenih i iskrenih ljudi, a hrana je jako dobra i jeftina", navodi naš sagovornik.

Izgleda da se Zaharizu naša zemlja mnogo dopala, budući da je namjerava posjetiti u proljeće naredne godine, kada planira snimiti film o Bosni i Hercegovini.

Primijetio je, navodi, kako je BiH poklonjeno generalno malo pažnje, a iznenadio ga je mali broj turista s obzirom na veliki broj prirodnih ljepota koje još treba otkriti.

"Pored toga, primijetio sam da je kultura u BiH izuzetno interesantna Malezijcima. Kad god bih objavio fotografiju ili neku priču o BiH na svom Facebooku, mnogi od nihi bi bili oduševljeni ljepotama koje krije ova zemlja", kazao je Zahariz za Klix.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: