|

Kroz oči modernog nomada: Malezijski pustolov i fotograf snima film o Bosni i Hercegovini

Kroz oči modernog nomada: Malezijski pustolov i fotograf snima film o Bosni i Hercegovini
789
Piše: Lejla Čolak
9.4.2015. u 21:47
35
komentara
789

dijeljenja
1/9 Foto: Zahariz Khuzaimah
2/9 Foto: Zahariz Khuzaimah
3/9 Foto: Zahariz Khuzaimah
4/9 Foto: Zahariz Khuzaimah
5/9 Foto: Zahariz Khuzaimah
6/9 Foto: Zahariz Khuzaimah
7/9 Foto: Zahariz Khuzaimah
8/9 Foto: Zahariz Khuzaimah
9/9 Foto: Zahariz Khuzaimah
Portal Klix.ba je već pisao o Zaharizu Khuzaimahu, putujućem fotografu iz Malezije koji je nedavno posjetio i Bosnu i Hercegovinu, zaljubivši se u njene prirodne ljepote, te napravivši seriju fotografija i film o životu u Cazinu.
Zahariz Khuzaimah je pustolov, fotograf i reditelj iz Malezije, koji je odlučio napustiti svoju sigurnu zonu i život ispunjen rutinom kako bi putovao svijetom u potrazi za dragocjenim životnim iskustvima.

"Želim živjeti na cesti, zvati je svojim domom i svijet 21. stoljeća posmatrati kroz oči jednog nomada", kaže Zahariz za Klix.ba.

Dodaje kako jedan nomad vrijeme nikad ne mjeri sedmicama, danima, satima i minutama, nego težinom terena, snagom vjetra i "raspoloženjem" vremena. Nikad ne zna kad će završiti svoj put i nema pojma šta ga čeka sutra ili u noći u kojoj utone u san.


Životno iskustvo važnije od novca i materijalnih stvari"Ovo putovanje nije samo vožnja biciklom na različite destinacije širom svijeta, nego život na otvorenom i učenje kako prihvatiti sve što ti život donese, kako dobro, tako i loše", pojašnjava Zahariz za Klix.ba.

Nomadskim životom je odlučio početi živjeti 2010. i tada je počeo svoja putovanja biciklom. Njegova jedina misija i cilj su, kaže, da u ovom životu skupi što više životnog iskustva.

"Iskustvo cijenim mnogo više nego novac i materijalne stvari, a najbolji način da nešto naučite jeste da to iskusite na vlastitoj koži. Odluka da svoj život živim kao nomad i cestu zovem svojim domom mi zaista pomaže u tome", priča Zahariz.


Snima dokumentarne filmove za malezijsku TV kućuKhuzaimah je svoje iskustvo s putovanja odlučio dokumentovati kroz fotografiju i pisanje na blogu. Nakon određenog vremena dobio je i mnogo veću publiku, budući da je malezijska TV kuća TV AlHijrah otkupila njegov snimljeni materijal koji prikazuje u formi serije dokumentaraca.

"Jako mi je važno da s drugima dijelimo sve što naučimo kako znanje ne bi bilo uzaludno", kaže Zahariz.

Od 2010. godine, Zahariz je na biciklu proputovao preko 20.000 kilometara, a posjetio je Kinu, Mongoliju, Kazahstan, Kirgistan, Island, Škotsku, Švedsku i Norvešku, te nedavno i Bosnu i Hercegovinu, o čemu detaljnije možete čitati ovdje.

"Nedavno sam odlučio da želim probati nešto drugačije. Prije nekoliko mjeseci sam posjetio planine Kirgistana, a koristeći planinarske skije i krplje za snijeg sam prešao preko 400 kilometara. Bio je to uspješan put i za dvije sedmice krećem ponovo, ovaj put na konju", govori Zahariz koji se trenutno nalazi u Kirgistanu.


Hrana u BiH je dobra i jeftina, a ljudi prijateljski nastrojeniUoči posjete Bosni i Hercegovini, Zahariz nije imao nikakav plan i bila je to odluka koju je donio u zadnjem trenutku. Nakon što je završio svoje putovanje kroz planine Kirgistana, želio se odmoriti na dvije sedmice i nasumično je odabrao Bosnu i Hercegovinu kao destinaciju za relaksaciju i odmor od teškog puta.

"Prije posjete nekoj zemlji preferiram da ne pravim nikakve planove niti istraživanja, nemam nikakva očekivanja i volim da se iznenadim. Ipak, moja kratka posjeta BiH ispala je odlično. Vidio sam toliko mnogo predivnih mjesta, zanimljivog historijskog znamenja, prijateljski nastrojenih i iskrenih ljudi, a hrana je jako dobra i jeftina", navodi naš sagovornik.


Izgleda da se Zaharizu naša zemlja mnogo dopala, budući da je namjerava posjetiti u proljeće naredne godine, kada planira snimiti film o Bosni i Hercegovini.

Primijetio je, navodi, kako je BiH poklonjeno generalno malo pažnje, a iznenadio ga je mali broj turista s obzirom na veliki broj prirodnih ljepota koje još treba otkriti.

"Pored toga, primijetio sam da je kultura u BiH izuzetno interesantna Malezijcima. Kad god bih objavio fotografiju ili neku priču o BiH na svom Facebooku, mnogi od nihi bi bili oduševljeni ljepotama koje krije ova zemlja", kazao je Zahariz za Klix.ba.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...