Putovanja
12

Krim: Nakon aneksije turizam propada, žale se čak i striptizete

Klix.ba
Simferopolj; Foto: AFP
Simferopolj; Foto: AFP
Nekadašnji turistički dragulj Krim preživljava deveti mjesec potpunog sušnog perioda, a zbog anektiranja od strane Ruske Federacije.

Crnomorsko poluostvro ima neke od najljepših planinskih lanaca i morskih plaža u Evropi, ali posljednje ljeto donijelo je sve osim uspješne sezone, piše Daily Mail.

Plaže na Krimu ipak nisu puste, ali većinu turista čini domaće stanovništvo.

Krim se priprema za zimski manjak hrane, povećanje cijena i redukcije struje. Uzrok nadolazećih problema je nepostojanje kopnene veze sa teritorijom Rusije – sve veze vitalne za Krim prolaze kroz uski tjesnac gdje danas stoji ukrajinsko-ruska granica.

Pored uznemiravanja stanovnika koji govore ukrajinski jezik i koji pripadaju tatarskoj manjini, probleme u poslovanju prijavili su i noćni klubovi.

Mnogi vlasnici i radnici nezadovoljni su, a plesačice tvrde da plešu pred praznim salama koje su do prošle godine vrvile od zapadnih turista koji su dolazili kruzerima, a koji su posljednjeg ljeta bojkotovali krimska pristaništa.

Jedini striptiz klub koji radi uspješno je "Star Nosorog", a i pokraj njega, kao i svim rivama i plažama, danas patroliraju ruski policajci i vojnici, umjesto turista koji su tek do nedavno bili spremni ostaviti eure, piše Daily Mail.