Kod Fojnice
71

Kraljica Katarina Kosača boravila je u Kozogradu: Pogledajte kako ovo mjesto sada izgleda

I. S.
Foto: Boris Trogrančić
Foto: Boris Trogrančić
Kraljica Katarina Kosača-Kotromanić rado je boravila u Kozogradu koji se nalazi kod Fojnice. Fotograf Boris Trogančić obišao je ovo mjesto, odnosno ostatke tvrđave te zabilježio kako danas izgleda.

Gusta šuma na strmim liticama jugoistočnih padina Matorca krije ostatke srednjovjekovne tvrđave Kozograd. Arheološki ostaci su skromni, ali mogu se razabrati ostaci dvije kule i cisterne za vodu. S ovog mjesta, na nadmorskoj visini od 1.430 metara, pruža se jedinstven pogled na Fojnicu.

Kozograd se u pisanim izvorima prvi put spominje 17. januara 1434. godine u pozivu na sud dubrovačkim trgovcima u Bosni zbog nastale štete u pljački karavana u Konjicu.

Prema predaji, u Kozogradu je boravila kraljica Katarina Kosača 1463. i odatle je izbjegla pred Osmanlijama u Konjic, a dalje pješice do Dubrovnika i Rima.

Narodna predanja o Kozogradu govore kako je kraljica Katarina potkovala konje naopako i tako zavarala svoje progonitelje. Tragovi konja još uvijek stoje u stijeni.

Također, vjeruje se da su u Kozogradu boravili i stari Grci, koji su inače vrlo čest motiv narodnih predanja ovog prostora. Kako god, padom pod osmansku vlast, daljnji razvoj Kozograda naglo je presječen, izgleda da je po osvajanju grad razrušen i više nije ni obnavljan.

Graditelji su prilikom izgradnje koristili uglavnom lomljeni, a samo u rijetkim slučajevima fino obrađeni kamen. Na stijeni smještenoj uz zapadni dio grada uklesan je natpis čije precizno čitanje nije moguće.

"Nažalost, na ovom mjestu je izgrađen komunikacijski toranj. U neposrednoj blizini se nalazi lovačka kuća i pitka voda pa je moguće odmoriti prilikom posjete", navodi Trogrančić.