{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kinezi grade najvećeg ledenog Djeda Mraza

S
24.12.2008. u 09:45
0
10
Kinezi grade najvećeg ledenog Djeda Mraza
0
Kinezi grade najvećeg ledenog Djeda Mraza
Foto: Reuters
U gradu Harbinu na sjeveru Kine pokrenut je ambiciozni projekat gradnje nečega što entuzijasti nazivaju najvećoj ledenom skulpturom Djeda Mraza na svijetu.
Gigantski Djed Mraz trebao bi biti visok 160 metara, a širok 24 metra, a, kako to i priliči, imat će i odgovarajuće lice, sa bradom i kapom. Neobično visoke temperature čine ovaj posao posebno zahtjevnim, požalio se jedan od skulptora, Tang Guangjun.

"Viši je i širi nego prošle godine, pa ga je teže napraviti. Vrijeme se mijenja, pa postane veoma vlažno i sklisko. Veoma je opasno za nas", rekao je on za Reuters.

Harbin je glavni grad kineske provincije Heilongjiang, a nalazi se u blizini Sibira i jedno je od najhladnijih dijelova Kine. Temperature u tom području mogu dostići i -35 stepeni Celzijusa.

Svake godine ovaj grad bude domaćin svjetskog festivala leda, ali efekti globalnog zagrijavanja uzimaju danak, te se snijeg i led tope znatno brže nego u prošlosti. Ipak, skulptura Djeda Mraza i dalje privlači mnoštvo turista iz cijele zemlje koji, uprkos ekonomskim problemima, žele uživati u bijelom Božiću."Kad su ljudi sretniji, žele više potrošiti, tako da to poboljšava ekonomiju grada, pa čak i države", smatra Tang.

Gradska vlast Harbina je optimistična. Očekuje se posjeta 800.000 turista, od čega je 90 posto Kineza. Festival leda tradicionalno se održava od sredine decembra do početka februara.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: