Putovanja
6

Kineski gradovi duhova: Niko ne želi živjeti u njima

Klix.ba
Kompleks u Huizhouu u provinciji Guangdong je jedan od kineskih gradova duhova. Projekat u razvoju, površine 36 kvadratnih kilometara u kojem niko ne želi živjeti.

Kompleks je nazvan Dayawan, a budući da se njegove zgrade nalaze u blizini nuklearne elektrane, stavnovništvo se plaši radijacije i ne želi živjeti u ovim zgradama.

Dayawan se nalazi ni sat vremena vožnje od metropole Shenzhena, a uprkos niskim cijenama stanova, nemoguće ih je prodati.

Odnedavno se noću mogu vidjeti svjetla u samo dva od 2.328 stanova.

"Nikada ne bih kupio stan ovdje. Zastrašujuće je noću", kaže jedan od stanovnika iz okolice. Ipak, situacija nije puno bolja ni tokom dana.

Iako su investitori obećali atraktivne uslove te besplatan ručak svakome ko poželi razgledati uokolo, vrlo malo ljudi se odazvalo pozivu.

Radnici iz okoline već imaju domove izgrađene u blizini njihovog radnog mjesta, a investitori su i dalje optimistični te vjeruju da će ovo naselje biti prosperitetno sa sve više kompanija.

Ovo nije prvi kineski grad koji zjapi napušten. Početkom ove godine je tematski park Wonderland, u predgrađu Pekinga, srušen nakon katastrofalne 15-godišnje historije.

Izgradnja parka zaustavljena je 1998. godine, nakon svađe investitora i vlasnika zemlje te skandala sa korupcijom, koji je udario direktno u srce komunističke partije.

Rezultat je bio da napola dovršen park u bavarskom srednjevjekovnom stilu bude prepušten zubu vremena.

Tianducheng u Hangzhouu bio je ispunjen velikim evropskim zgradama, širokim šetnicama, a čak je imao i svoj Eiffelov toranj, Luksemburške vrtove I Jelisejska polja. Investitori su računali da će ovaj gradić biti veliki uspjeh, zahvaljujući ljubavi Kineza ka svemu što je francusko. Naravno, stvari nisu isle po planu. Uprkos tome što je dizajniran da smjesti najmanje 10 hiljada ljudi, grad je ostao gotovo nenaseljen.