Nema novca - nema života
0

Kineski grad duhova

Sarajevo-x.com
Foto: BBC
Foto: BBC
U Unutrašnjoj Mongoliji, autonomnoj regiji u sjevernoj Kini, nestanak novca ostavio je jedan grad nedovršenim i praznim. Zamišljen kao sasvim nova lokacija za posao i život, opustošeni "grad duhova" sada je mjesto gdje posvuda vire betonski stubovi, a široki bulevar prostire se na sve četiri strane svijeta, osim što nema saobraćaja.

BBC-ev dopisnik iz Kine donosi priču o gradu koji trebao biti nešto sasvim novo, ali je lokalnim vođama ponestalo novca i sve je stalo.

Hiljade stanovnika koji su dosad već trebali uživati u svojim novim domovima, uredima i školama i dalje se guraju u starom gradu.

Mnogi od njih su bijesni jer su uložili novac i smatraju da su prevareni. Milioni dolara već su potrošeni na ovaj pusti grad u okrugu Qingshuihe, jednom od najsiromašnijih u Kini.

Lideri su se nadali da će novi grad, pozicioniran u blizini glavnog grada regije Hohhota, privući investitore i osvježiti lokalnu ekonomiju. I dalje je nejasno koliko novca treba da se projekat okonča, a vlada nevoljko govori o tome.

Na web stranici lokalnih vlasti objavljeno je da je novi grad jedan od glavnih graditeljskih projekata okruga. Kineski mediji saznaju da bi šema mogla koštati preko 880 miliona dolara.

Qingshuihe očigledno ne planira platiti cijeli račun, dok izigrano stanovništvo optužuje vlastodršce.

Jedan od građana, 70-godišnji Li Xianrong, vjeruje da je vlada uložila u zemljište i posao kako bi izgradila novi grad, pa sad nema dovoljno novca za osnovne potrebe stanovnika, kao što je socijalna zaštita.

Iz vlade, pak, poručuju da nisu odustali od ovog deset godina starog projekta. U međuvremenu grad 20 km sjeverno od starijeg zjapi prazan, sa samo nekoliko završenih građevina.

Prema navodima kineskih medija, nije tačno da je okrugu nestalo novca za ovaj projekat, on ga ni na početku nije imao.