Putovanja
0

FOTO / Kineske vlasti se bore za spas oaze stare 2.000 godina

Klix.ba
Oaza stara 2.000 godina (Foto: AFP)
Oaza stara 2.000 godina (Foto: AFP)
Drevna oaza usred kineske pustinje bila je u opasnosti od nestajanja pod pijeskom sve dok vlada nije poduzela korake da je spasi.

Oaza je smještena šest km južno od grada Dunhuang u sjeverozapadnoj Kini i ima jezero Yueyaquan sa pitkom vodom u obliku polumjeseca. Oaza, za koju se vjeruje da postoji već 2000 godina, smanjivala se brzo zbog povećanih nanosa pijeska u ovom području, sve dok vlada nije počela puniti jezero vodom.

Jezero je 1960. godine imalo prosječnu dubinu od oko 5 metara, a 30 godina poslije dubina je bila manja od jednog metra. Godine 2006. lokalne vlasti odlučile su intervenirati i spasiti oazu, puneći jezero vodom, piše Daily Mail. Jezero je dugo 218 m od istoka prema zapadu i 54 m široko od sjevera prema jugu, a sadrži čistu izvorsku vodu.

Do oaze na devama (Foto: AFP)
Do oaze na devama (Foto: AFP)

Pored jezera je tradicionalna pagoda i ulica uz koju su štandovi sa suvenirima. Odredište je vrlo popularno među turistima koje vodiči tu dovode na devama. Jezero je opstalo usred pustinje zbog niske nadmorske visine, a pozicionirano je tako da višak pijeska sa okolnih dina ne može padati u njega.

Okružen visokim planinama, Dunhuang ima sušnu klimu te izuzetno vruća ljeta i hladne zime. Kiša pada samo u malim količinama i brzo isparava, što je rezultiralo pustinjskim krajolikom. Širenje pustinje je postalo veliki ekološki problem u Kini, čije se vlasti pokušavaju boriti sa tim na razne načine. Jedan od tih je stvaranje "zelenog zida" formiranjem šuma.