Mega-grad za moderan život
0

Kina gradi najveći grad na svijetu za 42 miliona ljudi

Sarajevo-x.com
Planeri kineskog urbanističkog zavoda iznijeli su veoma ambiciozan plan. Naime, planiraju spojiti devet gradova smještenih oko Pearl River Delte i tako načiniti metropolu koja će se protezati na blizu 42.000 kilometara kvadratnih, s populacijom od 42 miliona.

Novi mega-grad pokrivat će najveći dio industrijskog dijela Kine, koji se proteže od Guangzhoua do Shenzhena, uključujući i gradove Foshan, Dongguan, Zhongshan, Zhuhai, Jiangmen, Huizhou i Zhaoqing. Ovi gradovi zajedno čine skoro desetinu kineske ekonomije.

Planirano je da se u narednih šest godina završi kompletna infrastruktura i povežu gradovi, za što će biti potrebno preko 222 milijarde eura. Također, planirano je da se mega-grad poveže s Hong Kongom brzom željezničkom linijom.

"Ideja je da, kada se gradovi integrišu, stanovnici mogu slobodno putovati i koristiti, naprimjer, zdravstvene usluge u različitim područjima", kazao je Ma Xiangming, glavni planer Urbanističkog zavoda u Kini i viši savjetnik na projektu, prenosi Daily Telegraph.

Poboljšanje javnih usluga

Mega-grad još nije dobio ime, no planerima je to najmanja briga. Nadaju se da će spajanjem gradova unaprijediti zapošljavanje, te svim građanima obezbjediti bolje javne usluge.

Xiangming je istakao da će stanovnici moći koristiti univerzalnu karticu za usluge željezničkog prevoza, te će moći kupiti godišnju kartu za sva prevozna sredstva, kako bi se lakše i jeftinije mogli kretati u najvećem gradu na svijetu.

Bit će uvedeno još 29 željezničkih linija i smanjit će se dužina putovanja između gradskih centara. Planeri također vjeruju i da će troškovi telefonskih usluga, zahvaljujući ovim projektom, biti manji za 85 posto, a školstvo i zdravstvo će biti na mnogo boljem novou.

"Stanovnici će moći birati u koju zdravstvenu ustanovu žele ići, a putem interneta će moći provjeravati ima li gužvi u pojedinim ustanovama i gdje će najbrže doći na red", istakao je Xiangming.

Izgradnja mega-gradova za 100 miliona

Inače, Kina do kraja ovog desetljeća planira spajati još više gradova i praviti mega-gradove u kojima će živjeti i do 100 miliona ljudi.

Također, planirano je i spajanje Pekinga i Tianjina, dva najvažnija kineska grada. To super-urbano područje već je nazvano Bohai Economic Rim.

Spajanje područja, s populacijom koja bi mogla doseći i do 260 miliona, već je počelo izgradnjom brze željezničke linije koja spaja Peking i Tianjin, tako da se 120 kilometara, od jednog do drugog grada, prelazi za svega pola sata.