Nekad imigrantsko utočište
0

Kako je New York postao finansijsko središte SAD-a

Klix.ba
Jedva da je prošlo 150 godina otkako je New York bio stjecište imigranata iz cijelog svijeta, a panorama grada od 1876. godine do danas se toliko promijenila da je gotovo neprepoznatljiva.

Promjene koje se vide na fotografijama snimljenim 1876., 1932., 1988. i 2012. pokazuju kako je ovaj megapolis tokom godina rastao i mijenjao se.

Na prvoj fotografiji se vidi užurbani grad s brodovima usidrenim nekoliko metara od središta Manhattana. Izgradnja Brooklyn Bridgea, tada najvećeg visećeg mosta na svijetu, je bila tek počela, a najviša zgrada u gradu bio je crkveni toranj u blizini Tribecce.

No, industrijska revolucija, koja je uslijedila, u grad je donijela veliko bogatstvo i bitno izmijenila njegovu strukturu. U periodu od nepunih 60 godina u New Yorku su već izgrađeni deseci impozantnih građevina, uključujući Empire State Building i Chrysler Building, a Brooklyn Bridge je već bio završen, kao i drugi prijelaz između dvije obale New Yorka - Manhattan Bridge.

Iako je početkom '30-ih godina 20. stoljeća svijet zapao u veliku ekonomsku krizu, New York se brzo oporavio pa se u narednih 50 godina transformirao iz industrijskog u finansijsko središte SAD-a.

Na fotografiji iz 1988. godine nema više brodova usidrenih u blizini Manhattna, izgrađeno je još više nebodera i poslovnih zgrada, a najuočljiviji su tornjevi Svjetskog trgovačkog centra, koji su srušeni u terorističkom napadu 2001. godine.

Na fotografiji, koja je ustvari kompjuterska animacija zamisli izgleda ovog grada u 2013. godini, evidentna je praznina na mjestu na kojem su tornjevi stajali. Između 1988. i 2013. strukturne promjene nisu toliko dramatične kao u ranijim godinama.