|

FOTO+VIDEO
/
Kako izgledaju Nijagarini vodopadi bez vode?

Kako izgledaju Nijagarini vodopadi bez vode?
0
S
Sarajevo-x.com
16.12.2010. u 21:06
8
komentara
0

dijeljenja
1/7
2/7
3/7
4/7
5/7
6/7
7/7
Britanski "Daily Mail" je objavio dosad neviđene fotografije Nijagarinih vodopada od kojih su ostale samo stijene.
Fotografije otkrivaju izgled legendarnog i najmoćnijeg američkog vodopada koji je presušio poput pustinje. To se dogodilo 1969. godine kada su američki inženjeri preusmjerili tok Nijagare sa američke strane granice na period od nekoliko mjeseci.

Njihov plan je bio da uklone veliku količinu nestabilnih stijena, ali su od toga odustali zbog prevelikih troškova.

U međuvremenu su proučavali korito rijeke, te mehanički ojačali nekoliko slabih tačaka kako bi usporili postepenu eroziju vodopada.

Tim sačinjen od inženjera američke vojske je nakon toga raznio branu, te je 170 miliona litara vode u minuti ponovo zagrmilo padajući sa vodopada.

Nakon četrdeset jedne godine od njihovog nastanka, fotografije je otkrio Russ Glasson koji ih je čuvao u kutiji za cipele u garaži. Fotografije su snimili roditelji njegove supruge.

Dvije gromade stijena vodopada su se odvojile 1931. i 1954. godine. Četiri godine kasnije, inženjeri američke vojske su dobili zadatak da isuše riječno korito kako bi ih uklonili.

Kako bi to postigli, inženjeri su izgradili branu dužine 183 metra. Tok rijeke je usmjeren preko većeg Horseshoe vodopada, koji se nalazi na strani kanadske granice.

U sljedećih šest mjeseci su mnogi dolazili kako bi svjedočili ovom rijetkom prizoru.

Kada su inženjeri uklonili stijene i utvrdili da je ostatak vodopada siguran, Nijagarini vodopadi su ponovo oživjeli. Taj događaj je pratilo 2.650 ljudi.

Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...