Ideja za putovanje
0

Jezero Snježnica za odmor nakon stresnog dana

Sarajevo-x.com
Tuzlanski kanton obiluje prirodnim i vještačkim jezerima, koja mogu ponuditi odmor i osvježenje u ovim toplim ljetnim danima. Za one koji ne znaju gdje provesti vikend, a žele pobjeći od gradske vreve i stresa nakon naporne radne sedmice Turistička zajednica Tuzlanskog kantona za ovaj vikend preporučuje akumulaciono jezero Snježnica.

Samo ime jezera asocira na niže temperature i ambijent koji opušta, a nalazi se na nekih trideset kilometara od izlaza iz Tuzle, na području Općine Teočak. Jezero je okruženo zelenilom te kao takvo pruža idealno mjesto za odmor i zaštitu od sunca. Najveća dubina jezera iznosi 62 metra i osim što je idealno za kupanje, ambijent koji ga okružuje omogućava vam lijepo opuštanje uz roštilj.

Jezero Snježnica predstavlja pravi raj za ribolovce. Ribe koje se ovdje mogu uloviti su: babuška, škobalj, klijen, šaran, štuka, pastrmka, crvenperka, som, smuđ, a ima i rakova, što govori o čistoći vode na ovom jezeru.

Na području Snježnice djeluju dva ribolovna Društva Šaran i Škobalj iz Sapne. Broj ribe se iz dana u dan povećava zahvaljujući ribolovnom društvu Šaran koje radi na poribljavanju jezera i održavanju njegove okoline.

Jedna od važnijih stvari je ta da na Snježnici nema krivolova. Svi sportski ribolovci koji nisu članovi nijednog od ova dva ribolovna društva plaćaju dnevnu dozvolu od 5 KM.

Sportski ribolovci koji ne posjeduju nikakvu dozvolu plaćaju dnevno 10 KM, dok godišnja dozvola košta 41 KM.

Sve što treba je da upalite vašeg ljubimca, spakujete osnovne hranjive namirnice, pribor za pecanje, šator i pravac Snježnica i za 45 minuta iz Tuzle stižete u ovaj raj. Put je u odličnom stanju tako da se ne morate brinuti da ćete uništiti vaš automobil, poručuju iz Turističke zajednice Tuzlanskog kantona.