Vareški potencijal
897

Jezero Nula je najveći bunar pitke vode u BiH, a ambijent okoline odudara od ljepote

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Vareško jezero ''Nula'' najveći je bunar pitke vode u Bosni i Hercegovini, a ljubitelji prirode od njega pokušavaju napraviti privlačnu turističku destinaciju, da ne služi samo lokalnom stanovništvu za kupanje tokom ljetnih dana.

Iako ambijent u okolini odudara od ljepote jezera, predsjednik vareškog udruženja ribolovaca Ilhan Klančević navodi da su Varešani navikli na takvo okruženje, te da taj nedostatak pravdaju činjenicom da se kupaju u vodi koja se može piti.

Kvaliteta vode potvrđena je sa dva ispitivanja, a posljednje je urađeno prije nekoliko mjeseci.

"Mi smo navikli, ali turiste ne možemo privuči u ovim okolnostima. Smatram da s ovim jezerom možemo zaraditi i promovirati se, ovo je jedna od najznačajnijih vareških destinacija, jer je ovo najveći bunar pitke vode u državi, vjerovatno i šire", kazao je Klančević dodajući da je jezero poribljeno i bogato ribom te da može služiti i za ribarska natjecanja.

Foto: FENA
Foto: FENA

Naglašava da trenutno nema ozbiljnijih planova za uređenje ambijenta, te da se sve svodi na aktivnosti ribara i ljubitelja prirode, a da su posljednje značajnije aktivnosti rađene krajem devedesetih godina, kada je napravljen kompletan plan uređenja, ali je novac preusmjeren u druge svrhe.

"Od tada nismo imali značajnih koraka, ali oni koji vode ovo jezero i prirodu u kontinuitetu nastoje da to promijene", rekao je Klančević.

Jezero nije prirodno i nastalo je prije gotovo 30 godina na površinskom kopu bivšeg rudnika ''Smreka''. Podzemne vode i jedan potok su ga napunili. Dok je rudnik radio voda je izbacivana pumpama, međutim prestankom rada rudnika došlo je do punjenja površinskog kopa rudnika i nastanka jezera.

"Bez obzira na nastanak, jezero je sigurno i za sve ove godine nije bilo obrušavanja, ali ipak mi koristimo samo dio koji je sto posto siguran", dodao je Klančević.

Iz vareškog turističkog centra naglašavaju da je potencijal za iskorištavanje jezera u turističke svrhe ogroman.

"Iz iskustva vođenja grupa turista u obilazak jezera, posebno stranih, mogu reći da nikoga nije ostavilo ravnodušnim i da su svi bili oduševljeni izgledom jezera, ali također su skoro svi imali zamjerke upravo na to što potencijal jezera nije iskorišten na puno kvalitetniji način", kazao je Almir Čikmiš iz Turist info centra Općine Vareš.

Foto: FENA
Foto: FENA

Navodi da Varešani, ali i stanovnici okolnih mjesta, koriste jezero za kupanje.

"Varešani imaju poseban odnos prema jezeru "Nula", za njega su jako vezani i slobodno mogu reći ponosni na naše jezero. Teško možete naći osobu koja je posjetila Vareš, a da nema fotografiju vareškog jezera. Ljudi jezero posjećuju, ako ne zbog kupanja, ribolova, onda da šetaju do njega, fotografišu ga. Jezero predstavlja posebnu atrakciju zimi, kada cijela površina jezera zaledi", naglasio je Čikmiš.

Dodao je da ideja za popularizaciju jezera ima, ali da je problem još u privatizaciji rudnika te da i dalje postoji konfuzija oko toga šta kome pripada.

Jezero ''Nula'' se nalazi u blizini centra Vareša, na manje od pet minuta vožnje.