Putovanja
0

Jesenja razglednica Zvornika: Historija, priroda i pogled od milion dolara

Piše: S. H.
Foto: Davorin Sekulić (Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bogata historija, rijeka Drina, geostrateški značaj i zadivljujuća priroda najvažnije su odlike Zvornika, bh. grada čija je ljepota naročito primijetna u jesenjim danima.

Mnogo je detalja koje će vam Zvorničani spomenuti, a na koje su izuzetno ponosni. Ipak, rijeka Drina i srednjovjekovna tvrđava koja se "nadvila nad gradom" kao da čuva savremeni Zvornik, glavne su odrednice na koje su njegovi građani najponosniji.

Odmah na ulazu u grad dočekat će vas kamena kapija koja datira iz srednjeg vijeka. Kameni luk dočekuje i ispraća namjernike, ali i prolaznike kroz Zvornik, te nagovještava bogatu historiju.

Najveći ponos Zvorničana je svakako Drina, koja protičući pored grada dobija specifičnu modrozelenu boju. Čak postoji i predanje da su stanovnici Zvornika Drinu zbog njene izrazito zelene boje zvali i Zelenika. Zvornik je karakterističan i po Burinkama ili Zvornikušama, odnosno zvorničkim lađama koje su prevozile ljude i robu.

Šetalište pored Drine u Zvorniku također je magičan odraz prirode.

Zvornik je specifičan jer je to grad na granici koji od Srbije dijeli Drina, a spaja ih željezni most. Stari željezni most je sagrađen 1929. godine na inicijativu kralja Aleksandra Karađorđevića. U narodu je poznat samo kao Stari most. Ovaj most je specifičan jer je na njemu snimana scena filma "Otac na službenom putu", u kojoj dječak Malik hoda po ivici mosta.

Zvornik se ponosi i tzv. "slatkim morem", odnosno jezerom koje je prva akumulacija na Drini. Na obalama jezera su plaže koje vam pružaju jedinstven osjećaj mira i ljepote.

Mnoštvo je historijskih artefakata koji svjedoče o dugogodišnjem kontinuitetu života u Zvorniku i okolini. Arheolozi su pronašli brojna oružja, oruđa, nekropole stećaka... a u blizini Zvornika u selu Dardagani pronađen je i rimski kamenolom za koji se pretpostavlja da je mjesto odakle je korišten kamen za gradnju Sirmijuma.

Ipak, jedinstven doživljaj Zvornika pruža tvrđava koja se nalazi na uzvišenju iznad grada Zvornika. Tvrđava datira sa kraja 13. ili početka 14. vijeka. Međutim, kada su Osmanlije osvojile srednjovjekovnu Bosnu, nadogradili su tvrđavu koju su zatekli, a to isto su uradile i Austro-Ugarske vlasti u drugoj polovini 19. vijeka.

Tvrđava nosi naziv Đurđev grad, a sa nje se pruža prelijep pogled na okolinu, naročito na Drinu i jezero. Iako je zaštićeni nacionalni spomenik BiH, tvrđava je nažalost u veoma lošem stanju, zapuštena je, što prijeti uništavanju dragocijenog historijskog grada.

U fotogaleriji pogledajte jedinstvenu ljepotu Zvornika "okupanog" jesenjim bojama.