Putovanja
670

Jedinstvene u regionu: Pješčane piramide kod Foče podsjećaju na one u Coloradu

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U selu Dančići, u mjestu Pirni Do nedaleko od Foče imamo priliku vidjeti jedinstven prirodni fenomen - pješčane piramide koje se nalaze na devetom kilometru starog puta Foča - Miljevina – Sarajevo.

Piramide su izgrađene od pjeskovite gline djelovanjem erozije tako što je odnošen sitniji materijal dok su ostali blokovi čvršćih stijena koji čine različite oblike nalik piramidama, a zbog svoje poroznosti nose naziv pješčane.

Ovaj jedinstveni geomorfološki fenomen nastao je dugim nizom godina. Erozijom tla i pod utjecajem agresivne sprege mrazeva, ljetnih vrućina, kiše i jakih vjetrova nastale su figure zanimljivih oblika.

Izbrazdani pješčani stubovi uzdižu se iz svojih širokih temelja i sužavaju prema vrhu te na taj način čine izvanrednu geomorfolosku rijetkost na ovim prostorima. Ono što je zanimljivo jeste da proces erozije traje i danas tako da pješčane piramide ne nestaju, nego rastu.

Sličan prirodni fenomen javlja se i na drugim mjestima u svijetu pa tako pješčane piramide svojim oblikom i sastavom podsjećaju na piramide u Coloradu u Sjedinjenim Američkim Državama, u Dolomitima (Italija) ili na piramide u Đavoljoj Varoši (Srbija).

Pješčane piramide se prvi put spominju još u austrougarskom periodu, a prema nekim tvrdnjama starije su od 200 godina.

Šesdesetih godina prošlog stoljeća na ovom atraktivnom lokalitetu snimljeni su pojedini kadrovi filma "Kapeten Leši".

Lepa Đajić, direktorica Turističke organizacije Općine Foča, u razgovoru za Klix.ba navodi kako se radi o jedinstvenom fenomenu koji privlači turiste.

"U pitanju je prirodni fenomen koji je vrlo interesantan budući da je jedinstven na našim prostorima kad je u pitanju region. Nažalost, nemamo instrumente da mjerimo broj posjeta, no sudeći prema informacijama od lokalnog stanovništva, svake godine se bilježi sve veće interesovanje posjetilaca", kaže Lepa Đajić.

Dodaje kako Turistička organizacija Općine Foča uskoro planira jedan projekat uređenja samog ovog lokaliteta, u pitanju bi mogla biti nova ograda ili vidikovac, kao i izgradnja nove biciklističke staze koja će prolaziti pored piramida.