{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Japanski koridor kroz 17 metara dubok snijeg otvoren za turiste

23.4.2018. u 12:17
108
27
Japanski koridor kroz 17 metara dubok snijeg otvoren za turiste
108
Japanska ruta Tateyama Kurobe, jedna od najstrašnijih planinskih ruta, ponovo je otvorena za turiste.
Proteže se kroz prefekture Toyama i Nagano, sjeverno od Tokija, u dužini od 90 kilometara i nosi naziv "Krov Japana". Ruta nudi nevjerovatan pogled sa 3.015 metara visoke planine Tateyama i nešto nižih vrhova.

Ipak, najveća atrakcija je snježni tunel kroz takozvanu Veliku snježnu dolinu. Radi se o koridoru kroz zidove snijega visoke i do 17 metara, a nastao je kao rezultat višemjesečnog napornog rada vozača grtalica.

Šetnja traje blizu 50 minuta, a ruta će ostati otvorena do 22. juna kada dolazi toplije vrijeme i topljenje snijega. Očekuje se da u aprilu i maju ovuda dnevno prođe više od 5.000 posjetilaca.

Vožnja cijelom rutom Tateyama Kurobe Alpine može potrajati i do šest sati, a posjetioci imaju opcije i da prenoće u planinama. Privatnim automobila je zabranjen pristup te se mogu koristiti samo sredstva javnog prijevoza, među kojima su i tunelski autobus i najduža japanska žičara.

Ovaj prostor nudi i treking rutu, nepregledne šume cedra i bukve, vulkanske kratere i najstariju planinsku kolibu u Japanu.

Najvatreniji alpinisti mogu se pokušati popeti na vrh Tateyama, s kojeg se može vidjeti sve do Fujija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: