U pohodu na Cho-Oyu
0

Jaćimović: "Planinu moraš poštovati i prilagođavati joj se"

FENA
Cho-Oyu (Foto: Arhiv)
Cho-Oyu (Foto: Arhiv)
Petnaest članova međunarodne ekspedicije, koju čine i tri planinara iz BiH, u pohodu na Cho-Oyu (8.201 m) na Himalajima, nakon što su obavili nekoliko aklimatizacija danas imaju dan za odmor.

Kako je kazao Dragan Jaćimović, vođa ekspedicije, u utorak su se članovi popeli do kampa C2 (oko 6.600 metara nadmorske visine).

"Neki članovi su imali otpor prema ovom usponu, ali na kraju smo se svi popeli jer planinu moraš poštovati i prilagođavati joj se svakodnevno", dodao je Jaćimović.

Kada su već bili nakačili uže s jugozapada je krenuo vjetar i počeo je padati suhi snijeg.

Nakon uspona do ove visine članovi ekspedicije vratili su se do C1 (6.400 m) gdje su se malo odmorili i spustili do ABC (5.500 m) istog dana.

"Neki su to shvatili ozbiljno i brzo se sjurili u bazu, a opet nekima je trebao odmor pa tek onda nazad. Koliko god da ste umorni bježite što prije na manju visinu. Oporavak je mnogo brži nego ako ostanete i odspavate u visinskom kampu", priča Jaćimović.

Ekspedicija je obavila i tradicionalni molitveni obred pred polazak u više predjele, kada su im pomogli verzirani šerpasi (ljudi koji pomažu članovima raznih ekspedicija, kuhaju hranu i nose terete).

Sastavni dio ove molitve su brašno, riža, bezalkoholno piće i svijeće, koje neprestalno gore. Rižom se zasipa molitveni stup, a lama izgovara molitvu kojom moli planinu da čuva planinare. Na kraju molitve od molitvenog stupa razvlače se na tri strane dugački kanapi s molitvenim zastavicama. Od molitvenog stupa razvlače se konopci na koje se kače zastavice država iz kojih dolaze članovi ekspedicije, klubova, sponzora itd.

Lama svakom članu daruje sungdi (tanak kanap za sreću, koji im vezuje oko vrata) i svileni šal koji treba da vežu oko ranca. Molitva se završava mazanjem brašnom.

Ekspedicija bi trebala završiti 5. oktobra.