Putovanja
0

Iznajmljivanje i kupovina otoka iz snova je unosan posao

Sarajevo-x.com
Marlon Brando je započeo ovaj trend, Diana Ross i Nicolas Cage su ga nastavili, a Johnny Depp ga je usavršio. Bogate i poznate ličnosti su oduvijek željele imati svoj privatni otok, a kanadski poduzetnik njemačkog porijekla im je to omogućio i stekao ogromno bogatstvo.

Farhad Vladi (69) je osnivač jedne od najvećih svjetskih agencija koje se bave iznajmljivanjem i prodajom privatnih otoka. On posjeduje mnoštvo otoka nedaleko od Novog Zelanda. Ovim poslom se bavi više od četrdeset godina i tvrdi da je do sada prodao više od 2.000 otoka širom svijeta, piše AFP.

Otoci koje je moguće iznajmiti ili kupiti mogu se bolje vidjeti pregledavajući katalog. Vladi posjeduje jedan otok nedaleko od Bora Bore, dok ostali pripadaju Sejšelima i Bahamima.

Posredovao je u prodaji otoka Aross na Sejšelima kojeg je kupio jedan iranski šah prije nego je postao vlasništvo najbogatije Francuskinje Liliane Battencourt.

Brando je učinio da posjedovanje privatnog otoka postane simbol holivudske slave. Sve holivudske zvijezde su mu zavidjele kada je 1965. godine kupio atol Tetiaroa nakon snimanja filma "Mutiny on the Bounty".

Ross i Tony Curtis su kasnije također postali Vladijevi klijenti.

Johnny Depp je 2004. godine postao vlasnik otoka od 14 hektara koji se zove Little Hall's Pond Cay. Nicolas Cage je dvije godine poslije kupio Leaf Cay. Ipak, najbogatiji holivudski glumci ne kupuju otoke jer se boje izolacije koja krije razne opasnosti, kao što su pljačke i otmice.

Vladi trenutno posjeduje oko 120 otoka, a godišnje uspije prodati oko trideset. Najskuplji je Cave Cay na Bahamima koji košta 110 miliona američkih dolara.

Za 29.000 američkih dolara moguće je kupiti mali dio Nove Škotske. Kanada je među najvećim ponuđačima privatnih otoka na tržištu jer ih posjeduje oko stotinu.

Vladi upozorava da se ovaj raj na zemlji lako može pretvoriti u pakao zbog gusara, velike vlažnosti, komaraca, raznih bolesti i zmija, te da to predstavlja veliki paradoks u biznisu kojim se bavi.