Putovanja
0

Izložba putopisnih fotografija u Klubu Aluminij u Mostaru

FENA
(Foto: FF PIXMOS/Klix.ba)
Riječ je o projektu "Walking the Via Dinarica" koji je pokrenula Udruga avanturističkog turizma BiH, uz podršku UNDP-a, USAID-a i JICA-e, s ciljem promoviranja jedinstvenog prirodnog bogatstva dinarskog gorja, koje se proteže od rijeke Soče i Trnovskoga gozda u Sloveniji pa sve do Prokletija u Albaniji.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Yuri Afanasiev kazao je kako je riječ o izložbi koja je tematski vezana za tzv. područje "Via Dinarica", posljednje takvo neistraženo područje u Europi.

"Ova izložba je jedan dio aktivnosti projekta, koji ujedinjuje Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Albaniju, Crnu Goru i Srbiju, s ciljem promoviranja ovoga područja, zaštite okoliša, kao i promoviranja regionalne suradnje", kazao je Afanasiev, istaknuvši kako će sličnih aktivnosti biti i u budućnosti, a jedna od njih je i program splavarenja u zemljama zapadnog Balkana.

Direktorica Udruge avanturističkog turizma u BiH Erna Kurtović, kazala je kako je izložba rezultat dvomjesečnog hoda kroz Dinarski luk.

"Propješačili smo Albaniju, Crnu Goru, BiH, Hrvatsku i Crnu Goru i Sloveniju. Na tom pothvatu nastalo je oko 13 tisuća fotografija i 17 sati video građe, a u Mostaru je predstavljen dio toga opusa, tačnije 25 fotografija koje će posjetitelji moći vidjeti do 4. aprila", kazala je Kurtović.

Do sada je izložba upriličena u Banjoj Luci, a za dvije sedmice bit će otvorena i u Sarajevu.