Putovanja
18

Izložba "Fotografije iz daleke Kine" otvorena u Sarajevu

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Izložba "Fotografije iz daleke Kine", autora Harisa Memije otvorena je večeras u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Otvaranje ove postavke pozdravila je ambasadorica Narodne Republike (NR) Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo, podsjećajući da je 1. oktobar Nacionalni dan NR Kine, da će ova izložba doprinijeti boljem međusobnom razumijevanju naroda dviju zemalja.

Obraćajući se sudionicima ceremonije otvaranja izložbe, kineska ambasadorica je kazala da slika govori više od 1.000 riječi, ocijenivši da geografska udaljenost nije smetnja jačanju prijateljstva ljudi i nacija, ukoliko postoji želja za razvijanjem i unapređenjem suradnje.

Sudionike ovog čina pozdravio je bivši ambasador Bosne i Hercegovine u NR Kini Amel Kovačević, istaknuvši da odnose dviju zemalja krasi dugogodišnje prijateljstvo, te respekt prema izuzetnim uspjesima te velike azijske zemlje i kulture.

Uz zahvalnost iskazanu svima koji su podijelili trenutak otvaranja izložbe, autor fotografija Haris Memija kazao je kako vjeruje "da će predstavljene fotografije smanjiti razdaljinu između Kine i Bosne i Hercegovine, koja je u srcima njihovih stanovnika mnogo manja".

Renomirani bh. fotograf Haris Memija, koji je i novinar Xinhua News Agency, bio je gost Vlade NR Kine na edukativnom seminaru iz oblasti medija.

Osim obilaska vodećih medijskih kuća, domaćini su sudionike seminara upoznali o najvažnijim kulturno-historijskim lokacijama, a Memija je tu priliku iskoristio te sačinio zanimljivu foto-priču, koju čine fotografije snimljene u Pekingu i Šangaju, u galerijama i muzejima, a djelimično pokazuju i Zabranjeni grad i Kineski zid, te staru džamiju Niudžie, kao i prizore iz života i svakodnevice stanovnika NR Kine.

Kako je rečeno, osim o bogatoj kulturnoj baštini, izložba svjedoči i o postignućima moderne Kine, približavajući lokalnoj publici motive putem fotografija koje ne trebaju prevoditelje i koje 'govore' sve jezike.

Osim poklonika umjetnosti, otvaranju izložbe u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese koja, kako je istaknuto, koincidira i s Novom hidžretskom godinom, prisustvovali su predstavnici Ambasade NR Kine i novootvorenog Konfučijevog centra u Sarajevu.

Postavka će biti otvorena za posjetioce narednih deset dana, svakim danom od 10 do 18 sati.