{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iz Cazina u Mostar za Bajram: Armin Nadarević na biciklu obilazi Bosnu i Hercegovinu

20.8.2018. u 21:37
221
39
Iz Cazina u Mostar za Bajram: Armin Nadarević na biciklu obilazi Bosnu i Hercegovinu
221
Iz Cazina u Mostar za Bajram: Armin Nadarević na biciklu obilazi Bosnu i Hercegovinu
Foto: R. D./Klix.ba
Bosna i Hercegovina prelijepa je zemlja za godišnji odmor, djecu i penzionere, za ostale baš i nije najbolja, kaže nam duboko i promišljeno Armin Nadarević, čovjek koji vozeći biciklo ovo ljeto obilazi svoju domovinu, njena najljepša mjesta i najveće znamenitosti.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Armin Nadarević ima dvadeset i jednu godinu, porijeklom je iz Cazina, a u Minhenu studira elektrotehniku, za sebe kaže da je drugačijii neobičan, a način kako provodi godišnji odmor je nesvakidašnji.

"Mene ne zanima more i klasični izbori za godišnji odmor, sedam dana ležanja na plaži i slično. Želim avanturu, te sam spojio svoje tri najveće ljubavi - biciklizam, fotografiju i putovanja u ovaj godišnji odmor. Putujem Bosnom i Hercegovinom, fotografišem i uživam", ispričao nam je u Mostaru, na šestom danu svog putovanja kroz domovinu.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba


Krenuo je iz svog Cazina i kaže da je do Mostara mogao s biciklom doći za jedan ili dva dana, ali on želi obilaziti zanimljivosti i uživati. Dnevno prolazi šesdesetak kilometara, posebno uživa u mjestima na kojima nema previše turista. Ostao je bez daha u Nacionalnom parku Una, išao preko Drvara, Glamoča i Blidinja...

"Kad vidim nešto zanimljivo na nekom brdašcu, ja kažem idem odmah to da vidim. U Mostaru će prenoćiti, dočekati bajram, ovdje je previše turista i nije to baš za mene. Nakon toga plan je otići do Trebinja, najudaljenijeg mjesta u državi od Krajine i Cazina. Slijedi kanjon Drine, posjeta Potočarima u kojima nikad nisam bio, te preko Tuzle i Banjaluke povratak kući", opisao nam je savršeni krug Bosnom i Hercegovinom.

Kod Glamoča je upoznao mnoštvo pčelara koji su mu kazali da im je donio sreću, odnosno kišu, koja je idealna za polen. Od pčelara je dobio teglu meda, a nju je dao na poklon jednom imamu kao zahvalnost za provedenu noć u džamiji.

"U Drvaru ima jedno malo mjesto Župa s malim jezerom, kilometrima nema ništa blizu. Tu sam prenoćio u šatoru, kuhao sebi, osjećao se savršeno. Na Glamočkoj visoravni koja je prelijepa nema doslovno ništa i mislio sam da ću dehidritati i kolabrirati, da će me neko naći dva dana kasnije pored puta, ali u sred pustoši naiđem na jednu pilanu, natočim sebi vode i krenem dalje", ispričao nam je ovaj neobični putnik.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba


Tri noći je prespavao u džamijama, tri pod šatorom, gdje se snađe, a za naredno ljeto ima ambiciozniji plan.

"Želim uzeti jedan VW kombi i transformirati ga u kamper, te krenuti u obilazak malo šireg prostranstva od Bosne. Ovo ljeto sam želio krenuti od sebe i svoje zemlje", ispričao nam je Armin Nadarević.

Kaže nam da je iskustvo samostalnog putovanja jednistveno i da čovjeka izgrađuje i jača, posebno samostalna borba protiv problema koji iskrsnu.

"Često me pitaju da li putujem sam, kad potvrdno odgovorim, onda mi kažu da sam lud. Ima to nekih svojih prednosti i preporučujem ljudima. Ipak, ako imaju s kim putovati vjerujem da je putovanje u društvu još bolje. Ja sam tražio partnera, ali ga za ovaj poduhvat nisam našao i nije me to obeshrabrilo", kazao nam je.

Živi u Njemačkoj i kaže kako treba biti realan i kazati da nije upoznao nikoga ko se svojevoljno vratio, da to sve samo kaže.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba


"Ovdje je idealno za djecu i penzionere, ali nedostaje ono između. Dobro, odlična je i za kraće godišnje odmore. Volim ja Bosnu, iako sam rođen kao izbjeglično dijete u Njemačkoj, školu sam završio u Bosni, volim je, ali to ne znači da je ne smijem kritikovati", iskren je.

Na kraju nam je kazao da mora uputiti kritiku vozačima, a da je najgora bila baš relacija između Jablanice i Mostara.

"Najagresivniji i najbezobrazniji vozači, vide me na suprotnoj traci i opet pretiču, a najopasnija stvar na bh. cestama je Golf 2. Kad prođe pored tebe ne znaš je li gori smrad automobila ili nepažnja vozača", kazao je uz smjeh.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: