Izbor travel magazina
183

Istanbul na listi "50 najboljih mjesta za putovanje u 2024. godini": Jeste li ga već posjetili?

I. B.
Veličanstveni Istanbul mnogi smatraju najljepšim gradom u Evropi
Galata kula sa Aja Sofijom u pozadini
Istanbul, najveći grad u Turskoj, koji se prostire na dva kontinenta, uvršten je na listu "50 najboljih mjesta za putovanje u 2024. godini" po preporuci poznatog turističkog magazina Travel + Leisure (T+L).

Turistički magazin T+L sastavio je popis "50 najboljih mjesta za putovanje u 2024." prikazujući destinacije, gradove i iskustva koja su privukla pažnju urednika ovog časopisa i inspirisala ih da planiraju svoja putovanja za narednu godinu.

Lista, koja pokriva manje poznate destinacije i najpopularnija svjetska turistička odredišta poput Istanbula, ima za cilj inspirisati znatiželjne putnike da istražuju svijet na nove načine.

Bosforski (Prvi) most
Bosforski (Prvi) most

Na osnovu ličnih iskustava, više od 20 stručnjaka za putovanja izdvojilo je 50 destinacija grupisanih u kategorije: "Kultura", "Hrana i piće", "Uzbuđenja u velikim gradovima", "Trenuci na vodi", "Ljubitelji prirode", "Plažna atmosfera" (Beach Vibes) i "Putnici avanturisti".

Živost Istanbula i kultne znamenitosti pružaju gostima grada jedinstvena životna iskustva, što su prepoznali i urednici ovog magazina. Njegova moderna tekstura, koja kombinuje prošlost i sadašnjost na dva kontinenta, svrstala ga je u jednu od najboljih turističkih destinacija, dok ga je magazin uvrstio u kategoriju "Uzbuđenja u velikim gradovima".

Jedinstveno naselje Balat
Jedinstveno naselje Balat

"Istanbul, jedan od najpoznatijih gradova svijeta, sadrži historijske znamenitosti, arhitekturu koja odražava njegovu multikulturalnu strukturu, živahnu umjetničku scenu, jedinstveno kulinarstvo i širok spektar izbora za shopping", navodi časopis T+L u objavi.

Ističe se i da su čitatelji T+L časopisa ove godine proglasili Istanbul "najboljim gradom u Evropi". Spominju se obale grada, muzej Istanbul Modern koji je dizajnirao poznati arhitekta Renzo Piano inspiriran blistavim vodama Bosfora, Istanbulski muzej slikarstva i skulpture te cjelokupno istanbulsko poluostrvo.

Dolmabahče palača
Dolmabahče palača

U tekstu se navodi i luksuzni smještaj u Istanbulu, "blještavi" hoteli, doživljaji gastronomije, restorani sa Michelin zvjezdicama te shopping centri.

Kao najdinamičnija metropola Turske, Istanbul je uvršten na liste putovanja u različitim kategorijama koje su sastavile vodeće svjetske publikacije poput Conde Nast Traveller, Forbes i Time Out.