Uskoro
0

Irak će graditi vlastiti London Eye

Sarajevo-x.com
Iračani će dobiti svoju verziju popularne turističke atrakcije nalik na London Eye, otkriveno je u planovima za poboljšanje turističke ponude ove zemlje.

Gigantski Ferris točak bit će visok skoro 200 metara, a gradit će se u Bagdadu. Zasad su izabrane tri moguće lokacije, ali još nije donijeta zvanična odluka, objavio je britanski list The Sun.

Glasnogovornik bagdadske opštine izjavio je: "Ovaj točak će biti visočiji od popularnog London Eyea. Nadamo se da ćemo njime privući izuzetno veliki broj posjetilaca koji će odatle moći vidjeti cijeli grad i uživati u restoranima i bazenima na tlu u okolini."

Još uvijek nisu objavljene nikakve informacije o eventualnom roku gradnje ili količini novca koji će u projekat biti uložen.

Potez je to kojim se želi spriječiti sve veći odliv stanovništva Iraka koje zbog nestabilne situacije u zemlji često traži utočište u inostranstvu. Ova turistička atrakcija nastojat će promovisati turizam u zemlji, iako je to područje riskantno za ulaganja.

Američki biznismen Robert Kelley objavio je prošlog mjeseca i planove za gradnju luksuznog hotela u bagradskoj "Zelenoj zoni" gdje se nalaze domovi vladinih službenika i američkih diplomata.

Također se traže i investitori za razvoj "romantičnog otoka" na rijeci Tigris koja je nekada bila veoma popularna lokacija za medeni mjesec tek vjenčanih parova. Detalji koji su poznati o ovom projektu uključuju hotel sa šest zvjezdica, saunu, klub te teren za golf sa 18 rupa.