|

Irak bi mogao biti turistička atrakcija

Irak bi mogao biti turistička atrakcija
0
S
Sarajevo-x.com
15.1.2011. u 16:59
6
komentara
0

dijeljenja
Irak bi mogao biti turistička atrakcija Foto: CNN
Iako se pojmovi turizam i Irak ovih dana ne mogu tako često čuti u istoj rečenici, novi projekat koji ima cilj očuvanje historijskog blaga Babilona mogao bi ovu zemlju vratiti na međunarodne turističke mape, tvrde arheolozi koje finansira američki State Department.
Sa grantom od dva miliona dolara radi se na restauraciji dvije glavne strukture, a jedan od dva muzeja na lokalitetu oštećenom u američkoj invaziji na Irak 2003. godine se ponovo otvara.

Na mjestu gdje se nalazio grad Ur, glavni grad iz perioda sumerske civilizacije, Iračani vode borbu s vremenom, lopovima, prirodnim nepogodama i drugim problemima modernog života.

Nadaju se da će projekat Babilon, čiji se viseći vrtovi smatraju jednim od sedam svjetskih čuda antičkog perioda, pomoći kultivaciji vještina koje će pomoći renoviranje i drugih iračkih arheoloških lokacija, a onda i privući što više naučnika i turista, piše CNN.

"Babilon koristimo kao laboratoriju za sticanje vještina", objašnjava Jeff Allen iz World Monuments Funda, koji zajedno s Iračanima radi na zaštiti svjetske baštine.

Iako Babilon ovoj zemlji opustošenoj ratnim konfliktima možda i nije prioritet, krucijalno je početi s radom na toj lokaciji upravo zbog njene globalne slave i značaja za Iračane.

Babilon se pod imenom Babel spominje i u Starom i u Novom zavjetu. Iračka vlada je objavila da je u periodu od 2009. do 2010. ovo mjesto posjetilo 165 turista iz 16 zemalja. Njihova ustrajnost u želji da tamo odu uprkos opasnostima dokazuje da Irak kao turistička destinacija ima potencijal.

State Department upozorava da su brojne grupe pobunjenika i dalje aktivne širom Iraka te ne preporučuju odlazak tamo ukoliko to zaista nije neophodno.

Jedan od problema arheologa su i građevine koje su na tom mjestu nikle u vrijeme vladavine Saddama Husseina, poput masivne palače, čije će uklanjanje koštati više miliona dolara.

Zasad su radnici fokusirani na dvije građevine - Ištarinu kapiju i hram Nabu sha Hare.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...