Putovanja
417

Hrana koju morate probati u Trebinju: Med, sir škripavac i grah poljak

Klix.ba
Trebinje je jedan od najljepših, ali i najpotcjenjenijih gradova u Bosni i Hercegovini. U ovom gradu imate priliku vidjeti toliko toga, a ono čemu posebno valja posvetiti pažnju je hrana. Fenomenalna hrana.

Najbolji način da otkrijete neku zemlju jeste da probate njene specijalitete. Iz tog razloga vam donosimo ovaj jednostavni vodič za posjetu Trebinju, a sve što vam je potrebno su dobra volja i apetit.

Hercegovinu naprosto morate iskusiti. Tradicionalan način pripreme hrane u ovom krševitom podneblju je prilično spor i često se smatra monotonim i mučnim. No, u Trebinju se hrana priprema s ljubavlju i polako i upravo je to ono što joj daje posebnu draž.

Med

Foto: Tim Clancy
Foto: Tim Clancy

Legenda kaže kako je Zeus rođen u pećini u kojoj su ga pčele hranile medom. Rimski pjesnik Vergilije pčele je zvao daškom života. U Trebinju je ovo za mnoge način života. Proizvodnja meda je zasigurno jedan od načina za održivi razvoj u ovom podneblju. Hercegovina je dom više od 100 različitih vrsta endemskog bilja. Možete ga brati ukoliko to želite, no pčele su se potrudile da nam ga nude kao svoj med. U Trebinju imate priliku probati med, kao i ponijeti ga sa sobom kući, te naučiti o pčelama i načinu na koji prave med.

Sir škripavac

Škripavac je naziv posebnog sira karakterističnog za ovo podneblje. Kako mu i samo ime govori – škripavac škripi pod zubima dok ga jedete. Ne samo da objedovanje čini zabavnim, nego vam daje i posebnu senzaciju dok jedete. Ovaj ukusni, lagani bijeli sir se pravi po starom receptu od nepasteriziranog mlijeka krava koje se hrane istim onim biljem od kojeg pčele prave med.

Grah poljak

Foto: Tim Clancy
Foto: Tim Clancy
Grah Poljak je definicija spore hrane. Zbog visokog sadržaja proteina i specijalne metode kuhanja, ovo je jelo zaista posebno. Ovaj grah možete jesti i u restoranima, ali je najbolje probati ga u domaćinstvima na selima gdje se i uzgaja, te ga konzumirati sa svježim mladim lukom iz bašte.

Ukoliko u Trebinju želite probati med i sir, svakako posjetite Centar za razvoj Hercegovine (Center for the Development of Herzegovina) +387 65 589 394; [email protected]. Riječ je o maloj nevladinoj organizaciji koja se posljednjih deset godina posvetila poboljšanju standarda i kvaliteta ruralnih proizvoda Hercegovine, kao što su med, sir i grah poljak, te nude jedinstvene gastronomske i agro-turističke programe.

Gdje jesti?

U Trebinju, naravno, možete jesti i mnogo više od sira, meda i graha.

Trebinje je poznato po svom kvalitetnom mesu, posebno teletini i junetini, ribi, voću i povrću. A jelo nije potpuno bez dobrog pića i tada na scenu stupaju trebinjska vina – bijela za ribu, crvena za crveno meso, koja vas neće razočarati svojim okusom, kvalitetom i cijenom.

Hercegovačka kuća Mosko bb. +387 59 481 288

Ovaj restoran tradicionalne hrane nalazi se u selu Mosko, 10 kilometara udaljenom od Trebinja na putu do Bileće. Interijer restorana je inspirisan tradicionalnim starim hercegovačkim kućama, kamenom konstrukcijom s drvenim namještajem. Restoran je poznat po svojoj ukusnoj janjetini s ražnja.

Stara Hercegovina Tuli bb. +387 65 669 707

Ovaj je restoran udaljen pet kilometara od Trebinja i nalazi se na cesti koja vodi za Herceg Novi. Rustični kamin, drveni podovi, stolice i stolovi doprinose hercegovačkom ambijentu. Poznati su po svojoj ukusnoj teletini ispod sača.

Studenac Milentija Perovića bb. +387 59 482 627

Ukoliko ste u potrazi za svježom pastrmkom, nema boljeg mjesta od Studenca. Restoran je smješten na kristalno čistoj rijeci Trebišnjici iza Arslanagića mosta. Tokom ljetnih dana najbolje je sjediti vani u bašti. U restoranu se nalazi jezero odakle možete izabrati pastrmku za sebe po želji.

Restoran Vukoje Vinogradi bb. +387 65 669 667

Ovaj restoran se nalazi u vlasništvu porodice Vukoje, jedne od najuspješnijih proizvođača vina u Hercegovini. Pored prelijepog pogleda na grad, tu je domaća kuhinja, kao i mnoštvo međunarodnih jela koja se nalaze na meniju. Vino je, naravno, domaće i dio je duge porodične tradicije.