Mačije selo
721

Houtong je selo na Tajvanu koje su mačke spasile od propadanja

Klix.ba
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Houtong, selo koje je nekada bilo poznato kao jedna od najvažnijih rudarskih zajednica na Tajvanu, danas je poznato kao Mačije selo. Stotine mačaka različitih vrsta slobodno luta ovim selom, a ljubitelji mačaka dolaze iz cijelog svijeta da ih fotografišu, hrane i igraju se s njima.

Početkom 20. stoljeća selo Houtong je bilo najveća i tehnološki najnaprednija rudarska tvornica na Tajvanu. No, u trenutku kada su električna energija i nafta zamijenili ugalj, hiljade radnika je ostalo bez posla, a u potrazi za poslom i boljim životom napustili su ovo mjesto. Broj stanovnika se sa 6.000 smanjio na nekoliko stotina, a selo je ubrzo postalo zaboravljeno.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sve se promijenilo 2010. godine kad je jedan fotograf, koji je inače ljubitelj mačaka, počeo pisati blogove o rastućoj populaciji mačaka u ovom selu. Ubrzo je Houtong postao raj za ljubitelje mačaka koji su postali izvor prihoda za mještane. Houtong svake godine posjeti milion turista, a kako bi pokazali svoju zahvalnost lokalni mještani brinu o mačkama.

Tužna strana ove priče su ljudi koji žele napustiti svoje ljubimce pa ih jednostavno odnesu u Houtong pretpostavljajući da će se za njih pobrinuti mještani. Ured za zaštitu životinja i zdravstvenu inspekciju grada New Taipei je procijenio da je selo Houtong dom za oko 286 mačaka, a zbog sve većeg broja mačaka volonteri ne uspijevaju sve pregledati i vakcinisati.