Putovanja
0

Hotel sa 10.000 soba nikad nije ugostio nijednog posjetioca

Klix.ba
Na pješčanoj plaži ostrva Rügen na Baltičkom moru na dužini od pet kilometara prostire se nevjerovatan hotelski kompleks u koji nikad nije zavirio nijedan gost.

Ovaj najveći hotel na svijetu ima čak 10.000 soba, ali nikad nije korišten.

Izgradili su ga nacisti u periodu od 1936. do 1939. godine i imao je cilj da bude najmoćnije hotelsko zdanje ikad sagrađeno. Na 150 metara od mora hotel Prora je imao veliki potencijal, ali nikad nije postao popularna destinacija. U vrijeme njegove gradnje Adolf Hitler, vođa nacističke Njemačke, spremao se za krvavi rat u pokušaju da osvoji svijet, te hotel nikad nije završen.

Ovaj kompleks je bio zamišljen kao mjesto koje će osigurati najbolje rekreativne sadržaje za svoje goste, a u njemu se trebala širiti nacistička propaganda.

Na izgradnji Prore radilo je oko 9.000 radnika. Oni su s početkom Drugog svjetskog rata prebačeni u fabrike oružja, te je izgradnja hotela stala. Nakon rata Zapadna Njemačka je hotel koristila kao sjedište strane vojske, a ovo zdanje sa 20.000 kreveta od 1990. zjapi prazno. Njegove sobe je nagrizao zub vremena, ali i uništili vandali.

Godinama se raspravljalo za šta bi se kompleks mogao iskoristiti, a 2001. je jedan dio hotela pretvoren u omladinski hostel sa 400 kreveta. Dio služi i kao muzej.

Naknadno je odlučeno da kompleks bude pretvoren u moderno odmaralište sa 300 kreveta, teniskim terenima, bazenom i malim trgovačkim centrom.