Putovanja
0

Guardian: Dođite u Sarajevo zbog kafe, piva, uskih ulica i velike historije

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Britanski list Guartdian načinio je listu od 10 najboljih alternativnih destinacija u Evropi, a na prestižnom spisku našao se i glavni grad Bosne i Hercegovine.

"Ukoliko želite potpuno novo iskustvo izvan ustaljenih destinacija sa velikim imenima, a još uvijek želite iskusiti značajnu kulturu i lijepa mjesta, pogledajte listu koju smo načinili za 2016. godinu", piše britanski Guardian.

Sarajevo se izdvaja, piše Guardian, po svojoj jedinstvenoj historiji, ali i značaju koji ga prati u današnje vrijeme.

"Bosanski grad se često poredi sa Istanbulom. To je lijep i raznolik grad koji nudi svoje male ulice, tradicionalne kafiće, bosansku kafu i ukusni burek. Kako bi upoznali historiju opsade, preporučuje se odlazak u Tunel spasa, ali i u muzej Galerija 11/07/95 koji je posvećen genocidu u Srebrenici", piše Guardian.

Za ljubitelje umjetnosti, Guardian predlaže odlazak u muzej Ars Aevi i galeriju Duplex100m2, a zaljubljenicima u pivo i dobar ručak savjetuje odlazak u Pivnica HS.

Pored Sarajeva, Guardian savjetuje odlazak u Vallettu, glavni grad Malte, poljski Wrocław, francuski Marseille, Dubrovnik, katalonsku Gironu, Bolognu, češki Brno, Tallinn i Graz.