Putovanja
0

Gradovi koji su morali da promijene ime

Klix.ba
Staines
Staines
Veliki broj svjetskih gradova u jednom trenutku svoje historije morali su da promijene ime. Uglavnom se to dešavalo zbog nove vlasti ili širenja. Ipak, neki gradovi morali su ime da promijene iz prijeke potrebe.

Budući da je vojska nadzirala naseljavanja američkog zapada, veliki broj gradova u svom imenu imao je prefiks "Fort", a stoljećima je veliki broj evropskih gradova nosio rimska imena u čast svojih osvajača. Neki gradovi imali su jedinstvene razloge za promjenu imena. Skandal, sramota, zabuna ili pogrešan prizvuk dovoljni su razlozi da čitava zajednica promijeni ime. Donosimo pet gradova kojima je bio neophodan novi identitet.

Berlin, Kanada

Veliki broj njemačkih imigranata skrasio se na jugu Ontarija u 19. stoljeću, a grad Berlin ime je dobio u čast njihove domovine. Međutim, kada je njihova stara domovina počela da bombarduje saveznike njihove nove domovine, izbile su nevolje. Velika populacija pacifista Mennonita, koji nisu željeli da učestvuju u ratu, dovela je do toga da ostatak zemlje sa sumnjom gleda u Njemcima naseljeni Berlin. Ubrzo je održan referendum o promjeni imena grada. Građanima je ponuđen čitav niz imena, ali nigdje nije bilo mogućnosti da grad zadrži svoje ime. Svi koji su bili za to da grad zadrži ime odmah su optuživani kao simpatizeri neprijatelja. Uslijedilo je nasilje, neredi i zastrašivanja, a samo su 892 osobe, od 15 hiljada, glasale na referendumu. Grad je dobio ime Kitchener, po britanskom ministru rata. Peticija sa dvije hiljade potpisa nije bila dovoljna da zaustavi promjenu.

Pile-of-Bones, Kanada

Današnja Regina (nekadašnji Pile-of-Bones, odnosno "gomila kostiju") je grad od 200 hiljada stanovnika. 1880-ih godina, tu su bile nepregledne livade naseljene bizonima i Cree Indijancima koji su ih lovili. Creeji su koristili sve dijelove ulovljenih bizona izuzev kostiju. Njih su bacali na dva metra visoke gomile, prečnika i do 12 metara, u nadi da će se bizoni vratiti da posjete kosti. Prvi naseljenici i traperi zadržali su ime, ali je, 1882. godine, supruga kanadskog glavnog guvernera, princeza Louise, sugerisala kako gradu treba ime u čast njene majke, kraljice Victorije. Tako je grad kao ime dobio latinski izraz za kraljicu – Regina.

Wineville, Kalifornija

Clint Eastwood i Angelina Jolie snimili su film "Changeling" o majci koja je sigurna da vraćeni kidnapovani sin zapravo nije njeno dijete. Film je baziran na istinitim događajima, koji su razlog zašto se grad Wineville već 80 godina zove Mira Loma. Stvarni kidnapovani dječak, Walter Collins, najvjerovatnije je ubijen u Winevilleu, zajedno sa još tri dječaka, a ubio ih je Gordon Stewart Northcott. Northcott je obješen 1930. godine, a grad je, u želji da pobjegne od ozloglašenosti, promijenio ime 1931. godine.

Staines, Engleska

Glumac Sacha Baron Cohen poznat je i kao Borat, Bruno i Ali G, antipatični bijeli britanski reper. Ali G navodno je odrastao u getu Stainesa (zapravo pitomom gradiću srednje klase u Surreyu). Grad je postao toliko slavan u Velikoj Britaniji, ali stanovnicima Stainesa nikako nije odgovaralo povezivanje sa likom Ali G-ja te su promijenili ime grada u Staines-upon-Thames. Djelimično su to učinili i kako bi naglasili svoju blizinu rijeci Temzi i potakli turizam.

Gay Head, Massachusetts

Na zapadnom rubu ostrva Martha's Vineyard nalazi se jarko obojena stijena, koja strši između hridi. Bijeli naseljenici iz 17. stoljeća pisali su o veselo (gaily) obojenim liticama, pored kojih je ubrzo i niklo naselje Gay Head. Nekih 400 godina kasnije, potomci prvih naseljenika promijenili su ime grada u Aquinnah, 1997. godine. Tvrde da su željeli da izraze svoje indijansko naslijeđe i povezanost sa plemenom Wampanoag te da njihova odluka nema nikakve veze sa homoseksualnim konotacijama nekadašnjeg imena.

"Mislim da je to jednostavno. Indijansko mjesto treba da ima indijansko ime", rekao je pripadnik plemena koji je 1991. pokrenuo peticiju za promjenu imena grada.