{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gradovi koji će nestati

S
Sarajevo-x.com
17.4.2008. u 11:18
0
0
Gradovi koji će nestati
0
Gradovi koji će nestati
Sam koncept nestajanja grada je nešto što zbunjuje ljude jer je teško i zamisliti da bi neki grad mogao jednostavno prestati da postoji, da će u budućnosti ljudi hodati po ostacima nekadašnje civilizacije koja se tu razvijala.
I danas kad gledamo ostatke antičkih gradova Maya ili Inka, nemamo previše objašnjenja za njihov nestanak. Nešto definitivno nije išlo kako treba.

Ben Ray, američki istraživač, bavi se ovom tematikom i ovo su, prema njegovom mišljenju, gradovi koji imaju najviše izgleda da budu napušteni i da zatim nestanu.

5. Atlanta
Već nam je jasno, kaže Ray, da se 'glavni grad juga' suočava sa nestašicom vode. Ovaj problem eskalirao je 2007. i produžit će se i na ovu godinu. Atlanta je locirana daleko od bilo kakvih većih prirodnih izvora vode i to bi moglo prouzrokovati nazadak ovog grada. Klimatske promjene s kakvim se već sada suočavamo samo će pogoršati situaciju što će 'najzeleniji' grad u Americi pretvoriti u polupustinjsku oblast.

4. Miami
Atlanta će se boriti s nedostatkom vode, dok će Miami biti preplavljen. Kako je veći dio grada na nivou mora i već se suočava s problemima koje to povlači za sobom, njegovo tlo je u opasnosti od nestajanja pod vodom. Naravno, do tog momenta će proteći mnogo vremena i ta pojava se neće desiti odjednom. Svi stanovnici će se s vremenom iseliti i vrlo je vjerovatno da će Miami imati sudbinu Atlantisa - legende ispod vode.

3. Detroit
Detroit je jedini grad s ove liste koji je već započeo proces pretvaranja u ruševine. Preko 50% gradske populacije već se iselilo, a širi krug grada demoliran je uslijed ekonomskih problema s kojim se susreće. Nada je u radikalnim promjenama, ali su šanse za uspjeh veoma male, tvrdi Ben Ray.

2. New Orleans
Ovaj grad se već našao oči u oči sa smrću, ali, na drugoj strani, Amsterdam već stoljećima opstaje iako se nalazi na nivou mora. New Orleans, nažalost, ima još mnogo problema u procesu oporavka od posljedica uragana Katrina. Najveću brigu predstavljaju moguća ponovna uništenja koja bi grad ostavila bez stanovnika, građevina, tradicije i kulture.

1. Las Vegas
Poznat i kao "Grad grijeha", ovaj razuzdani grad pun zabave (koju vaše mame ne bi odobrile) ustvari se nalazi usred pustinje da je Atlanta u poređenju s njim ustvari plodna zona. Gradske vlasti odredile su kazne za stanovnike koji zalijevaju travu u svojim dvorištima. Dotok vode već je presušio i grad sve teže izlazi na kraj sa zahtjevima turista.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: