Putovanja
0

Gradovi koje trebate posjetiti u 2012. godini

Sarajevo-x.com
Ukoliko ste uštedjeli novac i imate planove da putujete u 2012. godini, onda je lista koju je sastavio tim Lonely Planeta idealna za vas. Neki gradovi su uzbudljivi i drugačiji, a neki su pogodni za odmor i relaksaciju.

Neki od gradova na listi poznati su po znamenitostima i umjetničkim festivalima, a neki od njih nisu poznati turistima pa je možda pravo vrijeme da ih otkrijete.

1. London

Olimpijske igre 2012 održavaju se na Ostrvu i London će biti centar svijeta. Posebni sretnici će prisustvovati otvaranju Olimpijskih igara i očekuje se spektakl. Ako vam to uslovi dozvoljavaju, onda sigurno trebate rezervisati kartu do Londona. Ukoliko ne možete ići tamo za vrijeme Olimpijskih igara, onda će vam biti zanimljivo izbliza pogledati kako se vrše pripreme za Igre.

2. Muscat

Glavni grad Omana je nepravedno zapostavljen na turističkim mapama. Oman se trudi pojačati svoju turističku ponudu i ogromni napori su učinjeni da se Muscat pretvori u turistički grad. U Muscatu se redovno održavaju mnogi festivali i kulturni događaji. Izlazak sunca i mnogi nevjerovatni prizori Starog grada, izmamit će vam uzdah u ovom predivnom gradu.

3. Bengaluru

Indija je sama po sebi prelijepa zemlja za ljude koji vole istraživati različito. Ko god se vrati iz Indije tvrdi da je vidio nevjerovatan svijet koji je u mnogo čemu drugačiji od našeg. Bengaluru zovu i prijestonicom hippija Indije, jer je ovaj grad poznat i kao mjesto gdje se održavaju koncerti, najveći broj pozorišnih predstava i mnogih drugih umjetničkih performansa. Ukoliko ste mislili da dolazite u tradicionalnu indijsku provinciju iznenadit će vas najmoderniji metro sistem, tako da ne morate brinuti o gužvi u javnom prijevozu.

4. Cadiz

Možda vam se čini da ovaj španski grad pripada tradicionalnoj slici stare Španije, ali Cadiz je mnogo više od toga. Ovaj grad imenovan je Ibero-američkim glavnim gradom kulture u 2012. godini, i prvi je evropski grad koji je ponio tu titulu. Možda Cadiz nije poput poznatije Seville, ali nipošto ga ne trebate zaobići ukoliko ste u Španiji.

5. Stockholm

Stockholm je ovih dana u središtu pažnje zbog filma The Girl With the Dragon Tattoo, međutim, švedski glavni grad ima mnogo više da ponudi od triler priče. Kosmopolitski duh se osjeća na svakom koraku, a organizovan je tako da se turisti mogu snaći i u najzabačenijim ulicama ove metropole. Morate računati na malo veći budžet ako putujete na sjever, međutim, nećete zažaliti.

6. Guimaraes

Grad na sjeveru Portugala koji je proglašen evropskim glavnim gradom kulture u 2012. godini. Ukoliko ste ljubitelj kulture i kulturnih dešavanja te sjajne portugalske kuhinje, ovaj grad vas neće ostaviti ravnodušnim. Vratit ćete se kući puni utisaka i želje da još više istražite Portugal.

7. Santiago

Prošle godine smo, nažalost, Chile zapamtili po nesretnim vijestima, najprije po razornom zemljotresu, a zatim i po 33 rudara koji su bili zarobljeni u rudniku, dok je svijet pratio njihovo spašavanje. Međutim, nesreće ne umanjuju ljepotu bilo koje zemlje, pa ni ove. Chile je apsolutno predivna zemlja, a Santiago je grad koji vas neće ostaviti ravnodušnim. Kultura i sport su glavno odličje grada i postoji nekoliko muzeja koji su odali počast sportu, dok kulturnih ima bezbroj.

8. Hong Kong

Grad u Aziji koji je najpovezaniji sa ostatkom svijeta je Hong Kong. Tamo ćete vidjeti nevjerovatna dostignuća u arhitekturi i vidjeti solitere kojima je vrh daleko u oblacima. Vidjet ćete i nevjerovatno osvjetljenje. U Hong Kongu možete jesti u 11.000 restorana, a neki od njih imaju najpoznatije kuhare na svijetu. Nekoliko stotina hramova bit će sasvim novo iskustvo za vas.

9. Orlando

Obično se posjeta New Yorku ili Los Angelesu računa kada je u pitanju odlazak u Sjedinjene Američke Države, ali to zaista ne mora biti slučaj, naprotiv. Postoji toliko gradova u SAD-u koje treba posjetiti, a samo jedan od njih je Orlando. Ukoliko volite NBA, onda znate da se tamo održava NBA All Star vikend 25. i 26. Februara 2012. Godine.

10. Darwin

Izolovana Australija možda nije na vašoj mapi putovanja, ali ako ste željeli nešto sasvim novo i neuobičajeno, onda je Darwin mjesto za vas. Ribarski grad u kojem dominiraju barovi koji služe najbolju mariniranu ribu i lokalno pivo, pružitr će vam osjećaj da ste prihvaćeni. Opušteni odmor uz partiju bilijara ili obilazak galerija, izbor je vaš.